zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

Książka Kucharska: Ciasta bożonarodzeniowe

Ciacho świąteczne śmietanowe

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 13

Ciasto nie tylko na święta

Ciacho świąteczne śmietanowe

Składniki:

Ciacho świąteczne śmietanowe

 

  • 1 biszkopt
  • 1 puszka brzoskwiń
  • 1 galaretka cytrynowa
  • 1/2 szklanki przegotowanej wody
  • 500 ml śmietany kremówki
  • 1 dżem z czarnej porzeczki
  • polewa czekoladowa
  • posypka kolorowa do ciast
  • perełki cukrowe
  • gwiazdki i śnieżynki cukrowe

 

Sposób przygotowania:

Ciacho świąteczne śmietanowe
Upiec biszkopt według swojego przepisu. Po przestudzeniu biszkopt przeciąć na trzy placki. Każdy z nich nasączyć sokiem z brzoskwiń. W gorącej wodzie rozrobić galaretkę i schłodzić. Śmietanę ubić prawie na sztywno ( musi być bardzo dobrze schłodzona ), pod koniec ubijania dodać tężejącą galaretkę i chwilę jeszcze ubijać. Na pierwszy placek wyłożyć dżem i część masy śmietanowej, przykryć drugim plackiem. Na tym placku ułożyć kolejną warstwę masy ( część zostawić do posmarowania ścianek ciasta dookoła ) a następnie pokrojone w kostkę brzoskwinie. Przykryć ostatnim plackiem i całość lekko docisnąć. Resztą śmietany posmarować dookoła ciasto, polać wierzch polewą i obsypać posypką boki i górę ciasta. Na koniec posypać ciasto perełkami, gwiazdkami i śnieżynkami cukrowymi.