77werona77@wp.pl

77werona77@wp.pl

Kuchcik
[Przepisów: 1]

ciasto

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Masa: 1/2 l mleka 1 1/2 torebki budyniu Ugotować budyń Utrzeć z 1 kostką masła lub margaryny + 6 łyżek cukru pudru

ciasto

Składniki:

ciasto

 

  • Biszkopt :
  • 4 jajka
  • 1 niepełna szkl. cukru
  • 1 szkl. mąki ( w tym 2/3 ziemniaczanej)
  • 1 łyżka octu
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

 

 

Sposób przygotowania:

ciasto
Margarynę utrzeć z cukrem i żółtkami
Mak przekręcić 2xPrzez maszynkę ( wcześniej namoczyć) dodać do masy, na końcu dodać pianę z białek. Upiec z tego 2 placki w prostokątnej formie


Na jeden placek makowy wyłożyć połowę masy. Biszkopt upieczony w takiej blaszce jak placki makowe, pokroić na 6 pasków. Paski ułożyć na masie, tak aby były między nimi odstępy, w te puste miejsca wlać tężejącą galaretkę ( w dowolnym smaku i kolorze- ja robiłam z czerwoną), jak zastygnie wyłożyć resztę masy, przykryć drugim plackiem makowym. Polać polewą czekoladową.