Sposób przygotowania:
Ciasto agrestowe
KRUCHE CIASTO:
Zagnieść tłuszcz z cukrem, mąką i żółtkiem. uformować kulę, zawinąć w folię przezroczystą, wstawić na 1/2 godziny do lodówki. Rozwałkować na posypanej mąką blasze. Nakłuć w kilku miejscach widelcem, piec 10 minut w temp. 175 stop. C.
UCIERANE CIASTO:
Utrzeć tłuszcz z cukrem. W trakcie ucierania dodawać jajka i żółtka. wlać mleko, dodać mąkę i proszek do pieczenia. Ucierać, aż masa będzie gładka i puszysta. Posmarować kruchy spód marmoladą, a następnie utartą masą. Piec 10 minut w temp. 175 stop. C. Wyłożyć agrest na ciasto, piec w tej samej temperaturze jeszcze 1 godzinę.
BEZA:
Ubić na sztywno białka z cukrem, napełnić szprycę. Ozdobić ciasto kleksami z masy bezowej, zapiekać jeszcze 15 minut. Posypać cukrem pudrem.
Zagnieść tłuszcz z cukrem, mąką i żółtkiem. uformować kulę, zawinąć w folię przezroczystą, wstawić na 1/2 godziny do lodówki. Rozwałkować na posypanej mąką blasze. Nakłuć w kilku miejscach widelcem, piec 10 minut w temp. 175 stop. C.
UCIERANE CIASTO:
Utrzeć tłuszcz z cukrem. W trakcie ucierania dodawać jajka i żółtka. wlać mleko, dodać mąkę i proszek do pieczenia. Ucierać, aż masa będzie gładka i puszysta. Posmarować kruchy spód marmoladą, a następnie utartą masą. Piec 10 minut w temp. 175 stop. C. Wyłożyć agrest na ciasto, piec w tej samej temperaturze jeszcze 1 godzinę.
BEZA:
Ubić na sztywno białka z cukrem, napełnić szprycę. Ozdobić ciasto kleksami z masy bezowej, zapiekać jeszcze 15 minut. Posypać cukrem pudrem.