jagienka

jagienka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 917]

Ciasto agrestowe

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

smaczne ciasto z owocami lata, do kawy i herbaty

Ciasto agrestowe

Składniki:

Ciasto agrestowe

 

  • KRUCHE CIASTO:
  • 30 dag mąki
  • 20 dag masła
  • 10 dag cukru
  • 1 żółtko
  • 3 łyżki marmolady truskawkowej
  • 1 łyżka mąki
  • UCIERANE CIASTO:
  • 25 dag mąki
  • 25 dag cukru
  • 13 dag margaryny
  • 3 jajka
  • 3 żółtka
  • 4 łyżki mleka
  • 1 proszek do pieczenia
  • 1 kg agrestu
  • BEZA:
  • 20 dag cukru
  • 4 białka
  • cukier puder

Sposób przygotowania:

Ciasto agrestowe
KRUCHE CIASTO:
Zagnieść tłuszcz z cukrem, mąką i żółtkiem. uformować kulę, zawinąć w folię przezroczystą, wstawić na 1/2 godziny do lodówki. Rozwałkować na posypanej mąką blasze. Nakłuć w kilku miejscach widelcem, piec 10 minut w temp. 175 stop. C.
UCIERANE CIASTO:
Utrzeć tłuszcz z cukrem. W trakcie ucierania dodawać jajka i żółtka. wlać mleko, dodać mąkę i proszek do pieczenia. Ucierać, aż masa będzie gładka i puszysta. Posmarować kruchy spód marmoladą, a następnie utartą masą. Piec 10 minut w temp. 175 stop. C. Wyłożyć agrest na ciasto, piec w tej samej temperaturze jeszcze 1 godzinę.
BEZA:
Ubić na sztywno białka z cukrem, napełnić szprycę. Ozdobić ciasto kleksami z masy bezowej, zapiekać jeszcze 15 minut. Posypać cukrem pudrem.