Sposób przygotowania:
Kruchy bakaliowiec z kremem
Z mąki, margaryny, cukru, żółtek, śmietany i proszku zagnieść ciasto. Podzielić ciasto na dwie części. Jedną część rozwałkować i wyłożyć na blaszkę. Posmarować połową powideł i posypać bakaliami. Ubić sztywną pianę z 4 białek, pół szklanki cukru i 1 łyżki kartoflanki. Wyłożyć pianę na ciasto z bakaliami. Upiec. Tak samo przygotować drugie ciasto i także upiec. Przygotować krem. Z mleka odlać 1/2 szkl, pozostałe mleko zagotować. W 1/2 szkl. mleka wymieszać cukier waniliowy i mąki. Wlać mieszaninę do gotującego się mleka. Wymieszać i zagotować. Ostudzić. Masło utrzeć z cukrem pudrem, stopniowo dodawać zimny budyń. Wkropić sok z cytryny i wlać alkohol. Utrzeć na jednolitą masę. Masą przełożyć upieczone placki. Polać polewą kakaową.