Sposób przygotowania:
Ciasto Bawole oczy
1. Mąkę przesiać wraz z proszkiem. Dodać cukier, śmietanę, żółtka i margaryne. Posiekać i zagnieść ciasto. Podzielić na pół, do jednej części dodać kakao. Jasną część ciasta wyłożyć na natłuszczoną i wysypaną bułka tartą formę o wym. 25 x 36 cm. Nakłuć widelcem, posmarować dżemem z porzeczek. Z ciemnego ciasta odrywać porcje wielkości orzecha włoskiego, utoczyć kulkę, spłaszczyć i nałożyć twardą marmoladę. Skleić tworząc kulkę. Ułożyć kulki na jasnym cieście w równych odstępach. Piec około 25-30 minut w temp. 180st. Ostudzić. 2. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Stopniowo dosypywać cukier. Dodać żółtka. Na koniec dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszać. Ciasto przelać na przygotowaną blaszkę o wym. 25 x 36 cm. Piec około 25 minut w temp. 175st. Ostudzić. 3. Śmietankę 30% ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Dodać twaróg, zmiksować chwilkę do połączenia się składników. Masę wyłożyć na pierwsze ciasto, przykryć drugim blatem ciasta. Polać czekoladą stopioną ze śmietanką na parze.
zbysiowa
misia5
Ja też poproszę.
czekoladka_m