jagienka

jagienka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 917]

Ciasto biedronka

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

super ciasto na podwieczorek do herbaty i kawy

Ciasto biedronka

Składniki:

Ciasto biedronka

 

  • 1. CIASTO:
  • 3 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 1 margaryna
  • 2. CIASTO:
  • 3 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 szklanka gęstej śmietany
  • 3 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka sody rozpuszczonej w 1 łyżce ciepłej wody
  • KREM:
  • 1/2 litra mleka
  • 1 budyń śmietankowy
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 margaryna
  • DODATKOWO:
  • paczka biszkoptów
  • galaretka wiśniowa

Sposób przygotowania:

Ciasto biedronka
1. CIASTO:

Zagnieść i schłodzić w lodówce.

2. CIASTO:

Jajka ubić z cukrem dodać śmietanę, kakao i sodę.

Ciasto z lodówki zetrzeć na tarce lekko wymieszać z drugim ciastem (ciemnym).

Upiec, piec około 45 minut, wystudzić i przekroić na połowę. KREM:

Ugotować budyń, wystudzić ukręcić z margaryną.

Na 1 placek wyłożyć połowę kremu, na to biszkopty maczane w galaretce, następnie resztę kremu, przykryć 2 plackiem i polać polewą.