anullka7

anullka7

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 514]

Ciasto biszkoptowe pomazane

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Ciasto jest puszyste, bardzo smaczne i podzielne,polecam:)

Ciasto biszkoptowe pomazane

Składniki:

Ciasto biszkoptowe pomazane

 

  • Biszkopt:
  • 6 dużych jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 duży cukier waniliowy(podwójna porcja)
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1/2 szklanki mąki pszennej,najlepiej tortowej
  • 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej

 

  • Składniki do przełożenia
  • 1 szklanka mleka
  • 4 galaretki truskawkowe lub dowolny smak
  • 7 szklanek wrzącej wody
  • 2 śmietanki śnieżki straciatella
  • 1 łyżka kakao
  • 4 kostki czekolady z orzechami

Sposób przygotowania:

Ciasto biszkoptowe pomazane
Zimne jajka z lodówki rozbić,oddzielić żółtka od białek,białka ubić na bardzo sztywno, z odrobiną soli. Dodać cukier i cukier waniliowy, dalej ubijać na bardzo sztywną bezę,na końcu dodać obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia,wszystko delikatnie wymieszać. Tortownicę o wymiarach 29 cm ,wysmarować masłem i wysypać bułką tartą (sam spód,boki mają być suche) Wstawić do nagrzanego piekarnika w 180st C,piec około 45-50 min(w zależności od piekarnika) Wystudzony biszkopt,przekroić na 3 krążki,wcześniej galaretki rozpuścić w 7 szklankach wody,wystudzić ,dobrze tężejącą galaretkę podzielić na pół. Spód ciasta włożyć do tortownicy,wylać połowę galaretki,przykryć drugim krążkiem,na to wylać drugą część galaretki i przykryć ostatnim krążkiem. Do wysokiego naczynia wlać 1 szklankę zimnego mleka,wsypać śnieżki ,ubić dobrze na bardzo sztywną masę,pod koniec dodać 1 łyżkę kakao,wierzch ciasta pomazać ubitą masą,posypać tartą czekoladą ,odstawić do lodówki na kilka godzin lub całą noc. Smacznego:)