Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Książka Kucharska: Ciasta i desery z czereśniami

Ciasto biszkoptowe z czereśniami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Kiedyś moja przyjaciółka nauczyła mnie piec taki podstawowy biszkopt z mąką ziemniaczaną .Teraz go modyfikuję na wszelkie sposoby .

Ciasto biszkoptowe z czereśniami

Składniki:

Ciasto biszkoptowe z czereśniami

 

  • 2 jajka
  • 1/2 szklanka cukru
  • 1/2 szklanka mąki ziemniaczanej
  • 1/6 szklanki mąki tortowej
  • 1/2 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 kisielu wiśniowego ( takiego na ½ litra wody )
  • 1 szklanka wydrylowanych czarnych czereśni
  • ½ łyżki masła do wysmarowania foremki
  • bułka tarta do wysypania foremki

 

Sposób przygotowania:

Ciasto biszkoptowe z czereśniami
Ubić pianę z białek z 1/2 szklanką cukru. Mąki wymieszać ze sobą i proszkiem do pieczenia .Dodawać po łyżce do piany z białek miksując cały czas . W trakcie dodawania mąki wrzucić do masy po jednym żółtku ( 2 sztuki ).Podzielić ciasto na pół .Do jednej części dodać kisiel- zmiksować .Średnią lub małą foremkę ,,keksówkę „ wysmarować masłem i wysypać bułką tartą .Wkładać na przemian po kilka łyżek jasnego i czerwonego ciasta .Na wierzchu ułożyć czereśnie ( w trakcie pieczenia wpadną w ciasto . Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni . Ciasto piec ok. 45 minut ( czas zależy od wielkości blaszki ).Trzeba pilnować i gdy biszkopt zrobi się złoty z wierzchu ostrożnie sprawdzić patyczkiem czy jest w środku upieczony .Gdyby był jeszcze wilgotny to przykryć wierzch folią aluminiową i dopiec ). Wyjąć blaszkę z piekarnika i zostawić ciasto do ostygnięcia . Można wystudzone posypać cukrem pudrem