Sposób przygotowania:
Ciasto cytrynowe z nutellą
BISZKOPT: Białka ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania ( nie przerywając ) dodajemy cukier , a następnie po 1 żółtku. Mąki przesiewamy z proszkiem do pieczenia i wsypujemy do masy jajecznej. Delikatnie mieszamy łyżką drewnianą. Wlewamy na blachę ( 22×26 ) Pieczemy w 180C przez ok. 35-40 minut ( do suchego patyczka ). Odwracamy do góry nogami i studzimy. Wystudzony kroimy na 2 blaty – 1/4 całości i 3/4 całości.
KRUCHE CIASTO: Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i zagniatamy ze sobą gładkie ciasto . Zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na ok. 30 minut. Po tym czasie rozwałkowujemy na podsypanej mąką stolnicy i wylepiamy nim blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Odstawiamy z powrotem do lodówki. Nagrzewamy piekarnik na 20C i wkładamy ciasto na ok. 20 minut. Wyciągamy , ostawiamy do ostudzenia. Podpieczone smarujemy marmoladą truskawkową.
KREM CYTRYNOWY : Budyń śmietankowy gotujemy na mleku, studzimy, Z cytryn wyciskamy sok. , mieszamy z budyniem. Dodajemy mascarpone, , słodzimy wg. uznania i miksujemy na gładką masę. Jeśli chcemy masę mocniej cytrynową dodajemy otartą z cytryny skórkę. Żelatynę mieszamy w wodzie , odstawiamy do napęcznienia. Dodajemy do masy cytrynowej i dokładnie miksujemy. W razie gdyby z żelatyny zrobiły się grudki podgrzewamy chwilę garnek z masą i ponownie miksujemy, Studzimy i wkładamy do lodówki.
KREM CZEKOLADOWY: Śmietanę ubijamy na sztywno. Serek mascarpone miksujemy z nutellą. Dodajemy ubitą śmietanę i dokładnie mieszamy.
CAŁOŚC: Na posmarowane marmoladą kruche ciasto wyciągamy krem cytrynowy i za pomocą szpatułki delikatnie rozprowadzamy. Wkładamy do zamrażalnika na ok. 10 minut. Na schłodzony krem nakładamy cienką warstwę kremu czekoladowego. Przykrywamy cieńszym biszkoptem , delikatnie dociskając. Smarujemy jeszcze jedną warstwą kremu czekoladowego. Przykrywamy grubym biszkoptem , dociskamy. Całości pokrywamy z każdej strony resztą kremu czekoladowego i ostawiamy do lodówki najlepiej na całą noc – do przegryzienia. Dekorujemy polewą czekoladową. Smacznego!
KRUCHE CIASTO: Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i zagniatamy ze sobą gładkie ciasto . Zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na ok. 30 minut. Po tym czasie rozwałkowujemy na podsypanej mąką stolnicy i wylepiamy nim blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Odstawiamy z powrotem do lodówki. Nagrzewamy piekarnik na 20C i wkładamy ciasto na ok. 20 minut. Wyciągamy , ostawiamy do ostudzenia. Podpieczone smarujemy marmoladą truskawkową.
KREM CYTRYNOWY : Budyń śmietankowy gotujemy na mleku, studzimy, Z cytryn wyciskamy sok. , mieszamy z budyniem. Dodajemy mascarpone, , słodzimy wg. uznania i miksujemy na gładką masę. Jeśli chcemy masę mocniej cytrynową dodajemy otartą z cytryny skórkę. Żelatynę mieszamy w wodzie , odstawiamy do napęcznienia. Dodajemy do masy cytrynowej i dokładnie miksujemy. W razie gdyby z żelatyny zrobiły się grudki podgrzewamy chwilę garnek z masą i ponownie miksujemy, Studzimy i wkładamy do lodówki.
KREM CZEKOLADOWY: Śmietanę ubijamy na sztywno. Serek mascarpone miksujemy z nutellą. Dodajemy ubitą śmietanę i dokładnie mieszamy.
CAŁOŚC: Na posmarowane marmoladą kruche ciasto wyciągamy krem cytrynowy i za pomocą szpatułki delikatnie rozprowadzamy. Wkładamy do zamrażalnika na ok. 10 minut. Na schłodzony krem nakładamy cienką warstwę kremu czekoladowego. Przykrywamy cieńszym biszkoptem , delikatnie dociskając. Smarujemy jeszcze jedną warstwą kremu czekoladowego. Przykrywamy grubym biszkoptem , dociskamy. Całości pokrywamy z każdej strony resztą kremu czekoladowego i ostawiamy do lodówki najlepiej na całą noc – do przegryzienia. Dekorujemy polewą czekoladową. Smacznego!