Ostra na Słodko

Ostra na Słodko

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 409]

Ciasto cytrynowe z nutellą

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
  • KALORIE: 200
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Przepyszne przekładane ciasto z kremem czekoladowo - cytrynowym

Ciasto cytrynowe z nutellą

Składniki:

Ciasto cytrynowe z nutellą

 

  • SKŁADNIKI:
  • BLACHA 23 X 28
  • BISZKOPT :
  • jajka - 3 szt
  • cukier - 6 łyżek
  • mąka pszenna - 3 łyżki
  • mąka ziemniaczana - 3 łyżki
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • KRUCHE CIASTO :
  • margaryna - 100 g
  • mąka - 170 g
  • cukier - 80 g
  • śmietana kwaśna - 1 łyżka
  • żółtko - 1 szt
  • KREM CYTRYNOWY :
  • Na krem:
  • budyń śmietankowy - 2 łyżki
  • mleko - 350 ml
  • mascarpone - 160 g
  • cytryna - 2 szt
  • żelatyna - 1 łyżeczka
  • woda - 1/4 szkl
  • cukier - ok. 3 łyżki
  • KREM CZEKOLADOWY :
  • mascarpone - 170 g
  • śmietana 36% - 100 ml
  • nutella - 60 g
  • DODATKOWO :
  • marmolada truskawkowa - 100 g

Sposób przygotowania:

Ciasto cytrynowe z nutellą
BISZKOPT: Białka ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania ( nie przerywając ) dodajemy cukier , a następnie po 1 żółtku. Mąki przesiewamy z proszkiem do pieczenia i wsypujemy do masy jajecznej. Delikatnie mieszamy łyżką drewnianą. Wlewamy na blachę ( 22×26 ) Pieczemy w 180C przez ok. 35-40 minut ( do suchego patyczka ). Odwracamy do góry nogami i studzimy. Wystudzony kroimy na 2 blaty – 1/4 całości i 3/4 całości.

KRUCHE CIASTO: Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i zagniatamy ze sobą gładkie ciasto . Zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na ok. 30 minut. Po tym czasie rozwałkowujemy na podsypanej mąką stolnicy i wylepiamy nim blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Odstawiamy z powrotem do lodówki. Nagrzewamy piekarnik na 20C i wkładamy ciasto na ok. 20 minut. Wyciągamy , ostawiamy do ostudzenia. Podpieczone smarujemy marmoladą truskawkową.

KREM CYTRYNOWY : Budyń śmietankowy gotujemy na mleku, studzimy, Z cytryn wyciskamy sok. , mieszamy z budyniem. Dodajemy mascarpone, , słodzimy wg. uznania i miksujemy na gładką masę. Jeśli chcemy masę mocniej cytrynową dodajemy otartą z cytryny skórkę. Żelatynę mieszamy w wodzie , odstawiamy do napęcznienia. Dodajemy do masy cytrynowej i dokładnie miksujemy. W razie gdyby z żelatyny zrobiły się grudki podgrzewamy chwilę garnek z masą i ponownie miksujemy, Studzimy i wkładamy do lodówki.

KREM CZEKOLADOWY: Śmietanę ubijamy na sztywno. Serek mascarpone miksujemy z nutellą. Dodajemy ubitą śmietanę i dokładnie mieszamy.

CAŁOŚC: Na posmarowane marmoladą kruche ciasto wyciągamy krem cytrynowy i za pomocą szpatułki delikatnie rozprowadzamy. Wkładamy do zamrażalnika na ok. 10 minut. Na schłodzony krem nakładamy cienką warstwę kremu czekoladowego. Przykrywamy cieńszym biszkoptem , delikatnie dociskając. Smarujemy jeszcze jedną warstwą kremu czekoladowego. Przykrywamy grubym biszkoptem , dociskamy. Całości pokrywamy z każdej strony resztą kremu czekoladowego i ostawiamy do lodówki najlepiej na całą noc – do przegryzienia. Dekorujemy polewą czekoladową. Smacznego!