jagienka

jagienka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 917]

Ciasto czekoladowe z bananami i wiśniami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

rewelacyjne ciasto z wiśniami i bananami na każdą porę roku

Ciasto czekoladowe z bananami i wiśniami

Składniki:

Ciasto czekoladowe z bananami i wiśniami

 

  • 8 dag czekolady
  • 12,5 dag masła
  • 12,5 dag cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 3 jajka
  • sól- szczypta
  • 1 łyżka soku cytrynowego
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 7,5 dag mąki
  • 7,5 dag migdałów
  • 3 łyżki mleka
  • 2 łyżki tartej bułki
  • 1/2 litra mleka
  • 1 budyń migdałowy
  • 50 dag wiśni
  • 2 średnie banany
  • 1 słodka bezbarwna galaretka
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka cukrowych koralików

 

Sposób przygotowania:

Ciasto czekoladowe z bananami i wiśniami
Czekoladę utrzeć na drobnej tarce, masło utrzeć dodając cukier i cukier waniliowy. wkręcić jajka i całosć rozetrzeć na jednolitą masę. Dodać sól i sok z cytryny. Wmieszać proszek do pieczenia i mąkę, dodać czekoladę i migdały. Wraz z mlekiem wyrobić na jednolite ciasto. Tortownicę o śred. 28 cm wysmarować tłuszczem i wysypać tartą bułką. Wyłożyć na tortownicę ciasto i piec w piekarniku podgrzanym do 175 stop. C przez 25-30 minut. Wyjąć, ostudzić. Budyń rozrobić w 4 łyżkach mleka, dodając cukier. Pozostałą część mleka zagotować i wmieszać rozrobiony budyń. Krem lekko ostudzić i wyłożyć na schłodzone ciasto. Wiśnie umyć, osączyć i wydrelować. Banany obrać i pokroić w plasterki. Ciasto ozdobić wiśniami i plasterkami bananów. Galaretkę wymieszać w rondelku z 2 łyżkami cukru. Uważnie mieszając dodać 250 ml wody i doprowadzić do wrzenia. Lekko ostudzić, by zaczęła gęstnieć i zalać powstałą polewą galaretką przygotowane ciasto.