Sposób przygotowania:
Ciasto czekoladowe z bananami i wiśniami
Czekoladę utrzeć na drobnej tarce, masło utrzeć dodając cukier i cukier waniliowy. wkręcić jajka i całosć rozetrzeć na jednolitą masę. Dodać sól i sok z cytryny. Wmieszać proszek do pieczenia i mąkę, dodać czekoladę i migdały. Wraz z mlekiem wyrobić na jednolite ciasto. Tortownicę o śred. 28 cm wysmarować tłuszczem i wysypać tartą bułką. Wyłożyć na tortownicę ciasto i piec w piekarniku podgrzanym do 175 stop. C przez 25-30 minut. Wyjąć, ostudzić. Budyń rozrobić w 4 łyżkach mleka, dodając cukier. Pozostałą część mleka zagotować i wmieszać rozrobiony budyń. Krem lekko ostudzić i wyłożyć na schłodzone ciasto. Wiśnie umyć, osączyć i wydrelować. Banany obrać i pokroić w plasterki. Ciasto ozdobić wiśniami i plasterkami bananów. Galaretkę wymieszać w rondelku z 2 łyżkami cukru. Uważnie mieszając dodać 250 ml wody i doprowadzić do wrzenia. Lekko ostudzić, by zaczęła gęstnieć i zalać powstałą polewą galaretką przygotowane ciasto.