Sposób przygotowania:
Ciasto czekoladowe z masą dyniowo - jabłkowąETAP 1:
Białka oddzielamy od żółtek. Margarynę topimy i studzimy. Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę.
ETAP 2:
Ucierając wlewamy przestudzoną margarynę.
ETAP 3:
Następnie wsypujemy obie mąki, proszek do pieczenia i kakao. Wszystko razem miksujemy mikserem na najniższych obrotach na jednolitą masę.
ETAP 4:
Białka ubijamy na sztywną pianę. Pianę dodajemy do ciasta i mieszamy łyżką, aż piana połączy się z ciastem.
ETAP 5:
Ciasto wylewamy na natłuszczoną i posypaną bułką tartą blachę. Pieczemy ok. 30 minut w temp. 180 stopni.
ETAP 6:
Dynię kroimy w kostkę i przekładamy do garnka, wlewamy wodę i dodajemy margarynę. Gotujemy do miękkości pod przykryciem.
ETAP 7:
Do dyni dodajemy obrane i pokrojone w kostkę jabłka i dalej gotujemy, aż wszystko będzie miękkie.
ETAP 8:
Następnie miksujemy blenderem na mus.
ETAP 9:
Do gorącego musu wsypujemy galaretki i mieszamy.
ETAP 10:
Gdy masa zacznie tężeć to wykładamy ją na ciasto. Wkładamy do lodówki.
ETAP 11:
Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno z dodatkiem śmietan fixów i cukru pudru.
ETAP 12:
Śmietanę wykładamy na masę dyniowo - jabłkową, rozsmarowujemy.
ETAP 13:
Herbatniki kruszymy blenderem, po czym posypujemy (przez sitko) wierzch ciasta.