suri29

suri29

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 223]

Ciasto drożdżowe z pikantnym nadzieniem.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Moje ulubione ciasto drożdżowe z nadzieniem.

Ciasto drożdżowe z pikantnym nadzieniem.

Składniki:

Ciasto drożdżowe z pikantnym nadzieniem.

 

  • Ciasto:
  • 20 dag mąki pszennej;
  • 2 łyżki otrąb pszennych lub żytnich;
  • 1/2 łyżeczki soli;
  • 1 łyżeczka cukru;
  • ok 2 dag drożdży;
  • 1/2 szklanki mleka;
  • Nadzienie:
  • 1 cebula średniej wielkości;
  • 25 dag ugotowanej piersi z kurczaka;
  • 15 dag pieczarek;
  • łyżka oleju;
  • 2 łyżki bułki tartej;
  • sól, pieprz, czubryca zielona, papryka chili .
  • jajko do posmarowania ciasta

Sposób przygotowania:

Ciasto drożdżowe z pikantnym nadzieniem.
Przygotowujemy zaczyn z drożdży, mleka, cukru (do letniego mleka z cukrem wkruszamy drożdże, mieszamy). Wlewamy zaczyn do mąki wymieszanej z solą i otrębami pszennymi, wyrabiamy ciasto rękami, odstawiamy na ok 30 min do wyrośnięcia. W tym czasie przygotowujemy nadzienie:mięso drobno siekamy lub mielimy w maszynce, dodajemy podsmażoną na oleju cebulę z drobno posiekanymi pieczarkami. Doprawiamy przyprawami. Po wyrośnięciu ciasto rozwałkowujemy na stolnicy posypanej mąką, na środek kładziemy farsz i zawijamy w rulon. Który następnie układamy na natłuszczonej blasze do pieczenia, wierzch smarujemy rozmąconym jajkiem. Pieczemy w tem 160oC przez ok 30 min.