nieuchwytna

nieuchwytna

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 350]

Ciasto drozdżowe ze śliwkami i kruszonką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Szybkie i pyszne ciasto na letni weekend.

Ciasto drozdżowe ze śliwkami i kruszonką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto drozdżowe ze śliwkami i kruszonką

 

 

 

  • Kruszonka:
  • 1/2 kostki masła
  • 1 szkl. mąki
  • 1 szkl. cukru

 

  • + cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Ciasto drozdżowe ze śliwkami i kruszonką
Ciasto drożdżowe: 1. Margarynę rozpuszczamy (nie zagotowujemy) i przestudzamy, by byla letnia. 2. Mleko podgrzewamy, wkruszamy do niego drożdże i dodajemy cukier, mieszamy i czekamy aż zacznie rosnąć. 3. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy rozbite jajko, i szczyptę soli. Wlewamy rozczyn i zaczynamy wyrabiać ciasto, w między czasie wlewamy powoli letnią margarynę. Ciasto bardzo fajnie odchodzi od ręki. 4. Następnie miskę przykrywamy i wkładamy do lodówki na 1 h, ciasto ładnie wyrośnie. Blaszkę smarujemy margaryną i posypujemy bułką tartą. Wykładamy na nią ciasto i równomiernie rozprowadzamy w blaszce (tradycyjnej-prostokątnej). 2. W czasie gdy ciasto rośnie myjemy śliwki, przekrawamy na pół i wyciągamy pestki. Układamy je następnie skórką w dół na cieście drożdżowym. Posypujemy cynamonem. 3. Przygotowujemy kruszonkę: do miski wkładamy zimne masło, wsypujemy cukier i mąkę. Ściskamy składniki ręką, aż się połączą i wyjdą nam grudki - to będzie nasza kruszonka, którą wysypujemy na ciasto z ułożonymi śliwkami. 4. Całość wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok. 45 minut. Po wyciągnięciu i przestudzeniu posypujemy cukrem pudrem.
Ciasto drozdżowe ze śliwkami i kruszonką
Przygotowujemy ciasto drożdżowe i wkładamy do lodówki na godzinę.
Ciasto drozdżowe ze śliwkami i kruszonką
Rozkładamy w natłuszczonej i obsypanej bułką tartą blaszce.
Ciasto drozdżowe ze śliwkami i kruszonką
Na nim układamy połówki śliwek i obsypujemy cynamonem.
Ciasto drozdżowe ze śliwkami i kruszonką
Wysypujemy kruszonkę i całość pieczemy ok. 45 minut w 180 stopniach.