Sposób przygotowania:
Ciasto drozdżowe ze śliwkami i kruszonką
Ciasto drożdżowe: 1. Margarynę rozpuszczamy (nie zagotowujemy) i przestudzamy, by byla letnia. 2. Mleko podgrzewamy, wkruszamy do niego drożdże i dodajemy cukier, mieszamy i czekamy aż zacznie rosnąć. 3. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy rozbite jajko, i szczyptę soli. Wlewamy rozczyn i zaczynamy wyrabiać ciasto, w między czasie wlewamy powoli letnią margarynę. Ciasto bardzo fajnie odchodzi od ręki. 4. Następnie miskę przykrywamy i wkładamy do lodówki na 1 h, ciasto ładnie wyrośnie. Blaszkę smarujemy margaryną i posypujemy bułką tartą. Wykładamy na nią ciasto i równomiernie rozprowadzamy w blaszce (tradycyjnej-prostokątnej). 2. W czasie gdy ciasto rośnie myjemy śliwki, przekrawamy na pół i wyciągamy pestki. Układamy je następnie skórką w dół na cieście drożdżowym. Posypujemy cynamonem. 3. Przygotowujemy kruszonkę: do miski wkładamy zimne masło, wsypujemy cukier i mąkę. Ściskamy składniki ręką, aż się połączą i wyjdą nam grudki - to będzie nasza kruszonka, którą wysypujemy na ciasto z ułożonymi śliwkami. 4. Całość wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok. 45 minut. Po wyciągnięciu i przestudzeniu posypujemy cukrem pudrem.