SUPERPRZEPIS

Ciasto francuskie z mięsem i warzywami.

  • 1
  • Clunia
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0
Ciasto francuskie z mięsem i warzywami. Więcej zdjęć (4)

Placek z mięsem a'la tarta. Robię go, gdy absolutnie nie mam czasu na gotowanie ;)

Składniki:

Ciasto francuskie z mięsem i warzywami.

 

  • 1 paczka ciasta francuskiego
  • 250g. mielonego mięsa
  • 100g boczku
  • 1 puszka pomidorów
  • 1 mały por
  • 1 czerwona papryka
  • 1 średnia cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1/4 łyżeczki suszonego tymianku
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki zielonego pieprzu
  • szczypta pieprzu ziołowego
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • ser żółty w plastrach

Sposób przygotowania:

Ciasto francuskie z mięsem i warzywami.

Na patelni podsmażamy drobno pokrojony boczek(wytopi się tłuszcz, więc nie dodajemy oleju), cebulę, czosnek. Smażymy chwilkę do momentu aż cebula się zeszkli(można odrobinę posolić, by się nie przypaliła). Następnie dodajemy pokrojone w kostkę paprykę i por. Chwilkę podsmażamy, dodajemy mięso mielone i przyprawy. Wszystko mieszamy i smażymy, aż mięso zmieni kolor na jaśniejszy. Na koniec dodajemy pomidory z puszki wraz z sosem(jeżeli pomidory są w całości kroimy je na drobno). Dusimy ok. 5-8 min. Blachę do tarty smarujemy masłem. Ciasto rozwałkowujemy do grubości 2-3mm. Wycinamy okrąg o średnicy większej niż blacha do tarty (ciasto musi zakryć dno i boki blachy). Wkładamy ciasto do blachy i napełniamy farszem. Na wierzch rozkładamy plastry żółtego sera. Pozostałe ciasto rozwałkowujemy ponownie i przykrywamy nim całość. Sklejamy ciasto dolne z górnym tak, by farsz był zamknięty szczelnie w środku. Wierzch delikatnie nacinamy nożem, uważając by nie przeciąć ciasta na wylot. Pieczemy w 175 stopniach ok. 45min. (aż ładnie się zrumieni;))

Ciasto francuskie z mięsem i warzywami.
Farsz podsmażamy, aż mięso całkowicie zmieni kolor na jaśniejszy.
Ciasto francuskie z mięsem i warzywami.
Gotowy farsz wykładamy na przygotowane ciasto i na wierzchu rozkładamy plastry żółtego sera.
Ciasto francuskie z mięsem i warzywami.
Gotowe ciasto. Bardzo krótko zachowuje taką formę;) Znika:)