Sposób przygotowania:
Ciasto francuskie z mięsem i warzywami.Na patelni podsmażamy drobno pokrojony boczek(wytopi się tłuszcz, więc nie dodajemy oleju), cebulę, czosnek. Smażymy chwilkę do momentu aż cebula się zeszkli(można odrobinę posolić, by się nie przypaliła). Następnie dodajemy pokrojone w kostkę paprykę i por. Chwilkę podsmażamy, dodajemy mięso mielone i przyprawy. Wszystko mieszamy i smażymy, aż mięso zmieni kolor na jaśniejszy. Na koniec dodajemy pomidory z puszki wraz z sosem(jeżeli pomidory są w całości kroimy je na drobno). Dusimy ok. 5-8 min. Blachę do tarty smarujemy masłem. Ciasto rozwałkowujemy do grubości 2-3mm. Wycinamy okrąg o średnicy większej niż blacha do tarty (ciasto musi zakryć dno i boki blachy). Wkładamy ciasto do blachy i napełniamy farszem. Na wierzch rozkładamy plastry żółtego sera. Pozostałe ciasto rozwałkowujemy ponownie i przykrywamy nim całość. Sklejamy ciasto dolne z górnym tak, by farsz był zamknięty szczelnie w środku. Wierzch delikatnie nacinamy nożem, uważając by nie przeciąć ciasta na wylot. Pieczemy w 175 stopniach ok. 45min. (aż ładnie się zrumieni;))
Clunia