Sposób przygotowania:
Jabłcuś z kremem grysikowym
CIASTO: Jabłka myjemy, obieramy ze skórki i kroimy na kosteczkę- niezbyt drobną. Białka oddzielamy od żółtek. Białka miksujemy ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodajemy stopniowo cukier, a następnie po jednym żółtku. Do masy dodajemy powoli mąkę wymieszaną z cynamonem i proszkiem do pieczenia, mieszamy łyżką. Na koniec wlewamy olej, dobrze mieszamy i wrzucamy pokrojone jabłka. Ciasto pieczemy ok. 40 minut w temp 170-180 stopni. Upieczone ciasto po wystygnięciu kroimy na pół. KREM GRYSIKOWY: Mleko gotujemy, powoli wsypujemy kaszę mannę, cały czas mieszając, żeby nie utworzyły się grudki. Gotujemy, aż zgęstnieje, pod koniec wsypujemy cukier waniliowy. Masę studzimy, co jakiś czas mieszając. Masło ucieramy z cukrem, powoli dodajemy masę grysikową, cały czas miksując. Gotową masą przekładamy przekrojone ciasto. Wierzch polewamy polewą krówkową i posypujemy kakaową posypką albo kakao. SMACZNEGO :)
agaa_r