kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 945]

Ciasto imbirowo-cynamonowe z brzoskwinią

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Przepyszne, wilgotne i puszyste ciasto o imbirowo-cynamonowym aromacie. Idealne do świątecznej kawy.

Ciasto imbirowo-cynamonowe z brzoskwinią

Składniki:

Ciasto imbirowo-cynamonowe z brzoskwinią

 

  • (na tortownice 26cm średnicy)

 

Sposób przygotowania:

Ciasto imbirowo-cynamonowe z brzoskwinią
Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia, imbirem i cynamonem. Masło roztapiamy. Jabłka i brzoskwinie obrać i podzielić na ósemki. Całe jajka ubijamy z cukrem na gładką, puszysta masę. Stopniowo dodajemy mąkę z dodatkami. Nie przerywając mieszania dodać masło intensywnie mieszając. Część ciasta wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wyłożyć owoce. Wylać resztę ciasta. Piec w 185 stopniach C przez około 40 minut do suchego patyczka. Oprószyć cukrem pudrem.