Sposób przygotowania:
Mazurek serowo-kajmakowy
Mąkę mieszamy z przetartymi przez sitko żółtkami, dodajemy cukier puder i cukier waniliowy- mieszamy. Dodajemy zimne masło, skórkę z cytryny i siekamy. Kiedy całość będzie przypominała kruszonkę dodajemy śmietanę i szybko zagniatamy i wstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę. Po tym czasie ciasto dzielimy na dwie nierówne części. 3/4 ciasta wałkujemy na prostokąt i przekładamy na blachę piekarnikową wyłożoną papierem do pieczenia. Brzegi smarujemy roztrzepanym jajkiem, do którego przyklejamy uformowane z pozostałego ciasta brzegi. Rant również smarujemy jajkiem. Ciasto nakłuwamy widelcem, żeby nie "wstało" podczas pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni do momentu aż ciasto ładnie się zezłoci (ok. 30 minut). Studzimy. Z ciasta możemy również przygotować jeden mniejszy mazurek prostokątny i drugi w kształcie jajka. Z części ciasto możemy przygotować ozdoby- ciasteczka w kształcie zajączków i kurczaczków- ciasteczka pieczemy ok. 20 minut. Masa- masło ucieramy z cukrem waniliowym. Stopniowo dodajemy serek, mleko w proszku i masę kajmakową. Na koniec całość perfumujemy ekstraktem waniliowym. Wystudzone ciasto smarujemy dżemem jagodowym. Wykładamy masę serowo-kajmakową. Ozdabiamy bakaliami. Smacznego!