Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Ciasto karmelowe z masą śmietankową.

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Aromat rumowy można zastąpić aromatem o innym smaku.

Ciasto karmelowe z masą śmietankową.

Składniki:

Ciasto karmelowe z masą śmietankową.

 

  • 3 szkl mąki
  • 25 dag masła
  • 25 dag cukru
  • 4 jajka
  • 1/2 szkl gęstej śmietany
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • KREM
  • 1 szkl mleka
  • 3 łyżki mąki krupczatki
  • 20 dag margaryny
  • 15 dag cukru pudru
  • 1-2 łyżki spirytusu
  • 1/2 łyżeczki aromatu rumowego
  • 2 łyżeczki żelatyny

 

 

 

Sposób przygotowania:

Ciasto karmelowe z masą śmietankową.
Cukier włożyć do rondla i zrobić karmel, wymieszać z 2 łyżkami wody. Następnie do ciepłego karmelu włożyć masło i lekko rozpuścić. Mąkę wymieszać z sodą, wsypać do zimnego masła z karmelem , dodać żółtka, cukier waniliowy, miód, śmietanę i wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę, połączyć z ciastem delikatnie mieszając. Ciasto wylać na przygotowaną brytfannę. (ciasto można wylać na 2 blaszki) Piec w temp 180 stopni około 35-40 minut. Po ostudzeniu przekroić na 2 placki. Krem 2/3 szkl mleka zagotować , do pozostałego mleka wsypać mąkę krupczatkę, wymieszać, wlać na gotujące się mleko, ugotować i ostudzić. Żelatynę rozpuścić w bardzo małej ilości wody. Margarynę z cukrem pudrem ucierać dodając stopniowo zimny krem z mąki krupczatki. Gdy utarte na gładką masę wlać rozpuszczoną i przestudzoną żelatynę, przyprawić do smaku spirytusem i aromatem. Ostudzone placki przełożyć masą i ozdobić według uznania.

Tagi:

jajko jajka