Sposób przygotowania:
Ciasto karmelowe z masą śmietankową.
Cukier włożyć do rondla i zrobić karmel, wymieszać z 2 łyżkami wody. Następnie do ciepłego karmelu włożyć masło i lekko rozpuścić. Mąkę wymieszać z sodą, wsypać do zimnego masła z karmelem , dodać żółtka, cukier waniliowy, miód, śmietanę i wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę, połączyć z ciastem delikatnie mieszając. Ciasto wylać na przygotowaną brytfannę. (ciasto można wylać na 2 blaszki) Piec w temp 180 stopni około 35-40 minut. Po ostudzeniu przekroić na 2 placki. Krem 2/3 szkl mleka zagotować , do pozostałego mleka wsypać mąkę krupczatkę, wymieszać, wlać na gotujące się mleko, ugotować i ostudzić. Żelatynę rozpuścić w bardzo małej ilości wody. Margarynę z cukrem pudrem ucierać dodając stopniowo zimny krem z mąki krupczatki. Gdy utarte na gładką masę wlać rozpuszczoną i przestudzoną żelatynę, przyprawić do smaku spirytusem i aromatem. Ostudzone placki przełożyć masą i ozdobić według uznania.
msewka