cherrycola

cherrycola

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 78]

Ciasto krówkowe z orzechami

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Wspaniałe ciasto z kremem krówkowym i orzechami

Ciasto krówkowe z orzechami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto krówkowe z orzechami

 

  • BISZKOPT
  • 10 jajek
  • szklanka cukru kryształu
  • 8 łyżek mąki krupczatki
  • garść zmielonych orzechów
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

 

  • KREM
  • puszka mleka skondensowanego
  • 1,5 kostki masła
  • 2 łyżki cukru pudru

 

Sposób przygotowania:

Ciasto krówkowe z orzechami
Oddzielić żółtka od białek. Białka ubic na sztywno z dodatkiem szczypty soli. Gdy białka bedą sztywne powoli dosypywać cukier. Następnie dodawać po jednym żółtku i dalej ubijać. Mąkę przesiać przez sito wraz z proszkiem do pieczenia. Powoli dodawac do białek. Mieszać delikatnie łyżką. Na koniec dodać zmielone orzechy. Tak przygotowany biszkopt wylać na prostokątna blaszkę. Piec w 180 stopniach przez ok 50 minut. Gotowy biszkopt przestudzić. Zimny biszkopt przeciąć na trzy części.Krem: Puszkę mleka skondensowanego gotować przez 2,5 godziny. Masło utrzeć z cukrem pudrem. Wkręcać po łyżce przestudzonego kremu. Gotową masą przełożyć biszkopty. Masa na wierzch: W rondelku rozpuścić krówki wraz z margaryną. Gdy powstanie jednolita masa wylać ją na wierzch biszkopta. Na krówkach poukładać orzechy. Smacznego!
Ciasto krówkowe z orzechami
Mleko skondensowane gotujemy przez 2,5 godziny
Ciasto krówkowe z orzechami
Biszkopt orzechowy dzielimy na trzy części
Ciasto krówkowe z orzechami
Masło ucieramy na gładką masę wraz z cukrem pudrem
Ciasto krówkowe z orzechami
Powstanie kremowa masa którą przekładamy biszkopta