mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Ciasto marchewkowe wg mycha

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Dzięki marchewce, wypiek długo zachowuje świeżość, a korzenne przyprawy sprawiają, że ciasto przypomina piernik.

Ciasto marchewkowe wg mycha Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Ciasto marchewkowe wg mycha

 

 

  • Krem:
  • 25 dag serka kremowego typu `Philadelphia`
  • 5 łyżek masła (7 dag)
  • 1 łyżka śmietany 18%
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 1 szkl. cukru pudru

Sposób przygotowania:

Ciasto marchewkowe wg mycha
Ciasto: Jajka miksuję z cukrami na puszystą białą masę, dodaję olej i dalej miksuję. W osobnej misce mieszam mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą, solą, cynamonem i gałką muszkatołową, łączę z masą jajeczną. Dodaję starte na drobnych oczkach tarki marchewki, rodzynki, pokrojone orzechy i znów mieszam. Wykładam ciasto do natłuszczonej i wysypanej mąką blachy. Piekę ok. 40 minut w temp. 180*C. Krem: Wszystkie składniki miksuję na gładką masę. Wkładam na wierzch ostudzonego ciasta, wyrównuję i widelcem robię wzorki.
Ciasto marchewkowe wg mycha
Obraną i umytą marchew ścieram na tarce na drobnych oczkach
Ciasto marchewkowe wg mycha
Do ciasta dodaję rodzynki, pokrojone orzechy i startą marchew