jagienka

jagienka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 917]

Ciasto morelowo- makowe

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

doskonałe na letni podwieczorek do kawy

Ciasto morelowo- makowe

Składniki:

Ciasto morelowo- makowe

 

  • 2 łyżki rodzynek
  • 2 łyżki rumu
  • 50 dag moreli
  • sok z 1 cytryny
  • 15 dag miękkiego masła
  • 10 dag cukru
  • 1/2 łyżeczki otartej skórki cytrynowej
  • sól- szczypta
  • 6 jajek ( białka oddzielona od żółtek )
  • 5 dag posiekanych migdałów
  • 20 dag zmielonego maku
  • 10 dag mąki
  • 5 dag mąki ziemniaczanej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 5 dag pokruszonych sucharów
  • WIERZCH CIASTA:
  • 25 dag konfitury morelowej
  • 2 łyżki nalewki owocowej
  • cukier puder.

Sposób przygotowania:

Ciasto morelowo- makowe
Rodzynki namoczyć w rumie. Morele przepołowić, usunąć pestki i wymieszać z sokiem cytrynowym. W misce utrzeć masło z cukrem, skórką cytrynową i odrobiną soli na pulchną masę. Dodawać stopniowo żółtka, nastepnie mak, migdały, rodzynki. wymieszać mąke z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Ubić na sztywno białko i dodawać do masy na zmianę z przesianą mąką. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, rozłożyć ciasto. Morele obtoczyć w pokruszonych sucharach i ułożyć na cieście. Piec około 35 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 180 stop.C. Odstawić ciasto, aby ostygło.
Konfiturę morelową wymieszać z nalewką owocową, lekko rozgrzać, przetrzeć przez sito i posmarować ciasto. Posypać cukrem pudrem.