Sposób przygotowania:
Ciasto morelowo- makowe
Rodzynki namoczyć w rumie. Morele przepołowić, usunąć pestki i wymieszać z sokiem cytrynowym. W misce utrzeć masło z cukrem, skórką cytrynową i odrobiną soli na pulchną masę. Dodawać stopniowo żółtka, nastepnie mak, migdały, rodzynki. wymieszać mąke z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Ubić na sztywno białko i dodawać do masy na zmianę z przesianą mąką. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, rozłożyć ciasto. Morele obtoczyć w pokruszonych sucharach i ułożyć na cieście. Piec około 35 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 180 stop.C. Odstawić ciasto, aby ostygło.
Konfiturę morelową wymieszać z nalewką owocową, lekko rozgrzać, przetrzeć przez sito i posmarować ciasto. Posypać cukrem pudrem.
Konfiturę morelową wymieszać z nalewką owocową, lekko rozgrzać, przetrzeć przez sito i posmarować ciasto. Posypać cukrem pudrem.