czekoladka_m

czekoladka_m

Złoty Ekspert
[Przepisów: 986]

Książka Kucharska: Ciasta na zimno z owocami

Ciasto na zimno z truskawkami i kaszą jaglaną

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Pyszne letnie ciasto, do którego udało mi się przemycić trochę zdrowej kaszy jaglanej:) truskawki możecie zastąpić np. jagodami lub malinami

Ciasto na zimno z truskawkami i kaszą jaglaną Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Ciasto na zimno z truskawkami i kaszą jaglaną

 

  • Spód:
  • 100g herbatników maślanych,
  • 70g masła lub margaryny.

 

Sposób przygotowania:

Ciasto na zimno z truskawkami i kaszą jaglaną
1. Herbatniki zmiksować w blenderze na pył. Masło stopić, dodać do ciastek. Wymieszać. Masę wyłożyć na dno tortownicy o śr. 21 cm. 2. Kaszę zalać wrzątkiem wraz ze szczyptą soli. Gotować na małym ogniu przez około 15 minut, pilnując by kasza się nie przypaliła! Ostudzić. Zmiksować przy użyciu blendera. Żelatynę namoczyć w kilku łyzkach wrzątku, dokładnie ćymieszać i ostudzić. Śmietankę ubić na sztywno, dodać do kaszy wraz z cukrem, jogurtem naturalnym i nasionami wanilii. Zmiksować na gładką masę. Dodać przestudzoną żelatynę. Masę wylać na ciasteczkowy spód. Powtykać przebrane truskawki około 200g. Schłodzić. Na wierzchu ciasta rozłożyć resztę truskawek. Galaretkę rozpuścić w 400ml wrzątku, ostudzić. Teżejącą galaretkę wylać na ciasto. Schłodzić.
Ciasto na zimno z truskawkami i kaszą jaglaną
Zmiksować dokładnie wszystkie składniki masy
Ciasto na zimno z truskawkami i kaszą jaglaną
Masę wyłożyć na ciasteczkowy spód, schłodzić
Ciasto na zimno z truskawkami i kaszą jaglaną
na wiezrchu rozłożyć truskawki, zalać galaretką