anja3107

anja3107

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 169]

Ciasto makowe z masą orzechową

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Wspaniale wyglądające ciasto

Ciasto makowe z masą orzechową

Składniki:

Ciasto makowe z masą orzechową

 

 

  • BISZKOPT:
  • 3 JAJA,
  • 3 ŁYŻKI CUKRU,
  • 3 ŁYŻKI MĄKI

 

  • MASA ORZECHOWA:
  • 200 GR ZMIELONYCH ORZECHÓW
  • 1 SZKL MLEKA,
  • 1 SZKL CUKRU PUDRU
  • 1 ŁYŻKA CUKRU WANILIOWEGO
  • 250 GR MASŁA

 

  • DODATKOWO:
  • 2 OPAKOWANIA GALARETKI

 

Sposób przygotowania:

Ciasto makowe z masą orzechową
CIASTO MAKOWE: MAK SPARZYĆ DWUKROTNIE ZMIELIĆ, MASŁO I MARGARYNĘ UTRZEĆ Z CUKREM, DODAWAĆ PO JEDNYM ŻÓŁTKU. DODAĆ MAK, WODĘ, KAKAO I BAKALIE WSZYSTKO WYMIESZAĆ. CIASTO PODZIELIĆ NA DWIE CZĘŚCI KAŻDĄ OSOBNO WYŁOŻYĆ NA BLASZKĘ I PIEC W TEM. 180 ST PRZEZ 60 MIN. DRUGIE CIASTO UPIEC TAK SAMO BISZKOPT: BIAŁKA UBIĆ NA SZTYWNO, DODAĆ CUKIER, ŻÓŁTKA UBIJAĆ NA CHWILĘ. DAĆ MĄKĘ I WYMIESZAĆ PIEC 30 MIN W 180 ST. MASA ORZECHOWA: ORZECHY ZALAĆ WRZĄCYM MLEKIEM I ZOSTAWIĆ DO OSTYGNIĘCIA, MASŁO UTRZEĆ Z CUKREM DODAWAĆ OSTUDZONE ORZECHY I WYMIESZAĆ. GALARETKĘ ZROBIĆ WEDŁUG PRZEPISU NA OPAKOWANIU. OSTUDZIĆ. BISZKOPT POCIĄĆ WZDŁUŻ NA 2 CENTYMETROWE PASKI JEDEN PLACEK MAKOWY POSMAROWAĆ POŁOWĄ MASY POŁOŻYĆ PASKI Z BISZKOPTU POMIĘDZY PASKI DAĆ TWARDĄ GALARETKĘ POŁOŻYĆ NA WIERZCH MASĘ I PRZYKRYĆ DRUGIM PLACKIEM MAKOWYM.