Renata9

Renata9

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 325]

Ciasto owocowo - bakaliowe z polewą rumową

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Ciemne ciasto z bakaliami i owocami. Bardzo smaczne i wilgotne. Idealne do kawki, czy też herbatki. Dodatkowym atutem tego ciasta jest posmak kardamonu.

Ciasto owocowo - bakaliowe z polewą rumową

Składniki:

Ciasto owocowo - bakaliowe z polewą rumową

 

Sposób przygotowania:

Ciasto owocowo - bakaliowe z polewą rumową

1.

Ciasto owocowo - bakaliowe z polewą rumową
Wybicie jajek do miski i dosypanie cukru

Przygotowałam miskę, do której wbiłam 6 całych jajek, a potem dosypałam cukier. Zmiksowałam mikserem na jednolitą masę.

2.

Ciasto owocowo - bakaliowe z polewą rumową
Dosypanie cynamonu, kakao i kardamonu mielonego

Do zmiksowanej masy dosypałam przyprawy w postaci cynamonu, kakao i mielonego kardamonu.

3.

Ciasto owocowo - bakaliowe z polewą rumową
Zmiksowanie zawartości miski na jednolitą masę

Teraz dolałam olej z pestek winogron i znowu wszystko bardzo dokładnie zmiksowałam na jednolitą masę.

4.

Ciasto owocowo - bakaliowe z polewą rumową
Dosypanie do miski mąki z proszkiem do pieczenia

Tym razem do miski dosypałam mąkę z proszkiem do pieczenia, wszystko zmiksowałam.

5.

Ciasto owocowo - bakaliowe z polewą rumową
Dodanie do masy oprószonych bakalii i wymieszanie łyżką

Przygotowałam bakalie, które zmieszałam ze sobą, a potem oprószyłam je mąką. Dodałam je do zmiksowanej masy i tym razem wymieszałam łyżką drewnianą.

6.

Ciasto owocowo - bakaliowe z polewą rumową

Jabłko obrałam ze skóry, wydrążyłam gniazda nasienne, potem pokroiłam je w dużą kostkę i dodałam do ciasta. Znowu wymieszałam łyżką.

7.

Ciasto owocowo - bakaliowe z polewą rumową

To samo zrobiłam ze świeżymi gruszkami, również dodałam je do ciasta i wymieszałam.

8.

Ciasto owocowo - bakaliowe z polewą rumową

Blaszkę wyłożyłam papierem do pieczenia, a następnie przełożyłam całą masę.

9.

Ciasto owocowo - bakaliowe z polewą rumową

Na wierzchu ciasta położyłam pokrojone w ósemki brzoskwinie z puszki.

10.

Ciasto owocowo - bakaliowe z polewą rumową

Wstawiłam blachę z ciastem do nagrzanego piekarnika do 180 stopni C i piekłam przez 45 minut. Gdy ciasto się upiekło to sprawdziłam je patyczkiem.

11.

Ciasto owocowo - bakaliowe z polewą rumową

Polewa: roztopić tabliczkę czekolady w kąpieli wodnej, dodać 1 łyżkę mleka i wymieszać. Potem dodać 1 łyżkę rumu i znowu wymieszać.

Ostudzone ciasto polałam polewą, a wierzch posypałam płatkami migdałowymi.

12.

Ciasto owocowo - bakaliowe z polewą rumową

Smacznego !