Sposób przygotowania:
Ciasto owocowo - bakaliowe z polewą rumową1.
Przygotowałam miskę, do której wbiłam 6 całych jajek, a potem dosypałam cukier. Zmiksowałam mikserem na jednolitą masę.
2.
Do zmiksowanej masy dosypałam przyprawy w postaci cynamonu, kakao i mielonego kardamonu.
3.
Teraz dolałam olej z pestek winogron i znowu wszystko bardzo dokładnie zmiksowałam na jednolitą masę.
4.
Tym razem do miski dosypałam mąkę z proszkiem do pieczenia, wszystko zmiksowałam.
5.
Przygotowałam bakalie, które zmieszałam ze sobą, a potem oprószyłam je mąką. Dodałam je do zmiksowanej masy i tym razem wymieszałam łyżką drewnianą.
6.
Jabłko obrałam ze skóry, wydrążyłam gniazda nasienne, potem pokroiłam je w dużą kostkę i dodałam do ciasta. Znowu wymieszałam łyżką.
7.
To samo zrobiłam ze świeżymi gruszkami, również dodałam je do ciasta i wymieszałam.
8.
Blaszkę wyłożyłam papierem do pieczenia, a następnie przełożyłam całą masę.
9.
Na wierzchu ciasta położyłam pokrojone w ósemki brzoskwinie z puszki.
10.
Wstawiłam blachę z ciastem do nagrzanego piekarnika do 180 stopni C i piekłam przez 45 minut. Gdy ciasto się upiekło to sprawdziłam je patyczkiem.
11.
Polewa: roztopić tabliczkę czekolady w kąpieli wodnej, dodać 1 łyżkę mleka i wymieszać. Potem dodać 1 łyżkę rumu i znowu wymieszać.
Ostudzone ciasto polałam polewą, a wierzch posypałam płatkami migdałowymi.
12.
Smacznego !