szpileczka

szpileczka

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1249]

Ciasto ryżowe z konfiturą

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Nietypowe ciasto z ryżem przełożone konfiturą śliwkową podane z sosem z mascarpone i sosem owocowym. Pyszności.

Ciasto ryżowe z konfiturą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto ryżowe z konfiturą

 

  • 50 g ugotowanego ryżu
  • 3/4 szklanki maki
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka kakao
  • 1 jajko
  • 1 łyżka śmietany 18%
  • 50 g jogurtu naturalnego
  • 1 dojrzały banan
  • 1/3 szklanki oleju rzepakowego
  • konfitura śliwkowa
  • 1 łyżka sera mascarpone
  • 1 łyżka śmietany 36%
  • 1 łyżka cukru pudru
  • gęsty sos owocowy
  • tłuszcz do wysmarowania foremki
  • bułka tarta do formy

Sposób przygotowania:

Ciasto ryżowe z konfiturą
W misce mieszamy ze sobą składniki suche czyli mąkę, cukier, proszek do pieczenia i kakao. Banana obieramy ze skórki i rozgniatamy widelcem. Banana dodajemy do mąki, dodajemy również ryż, śmietanę 18, jogurt i jajko. Wszystkie składniki bardzo dokładnie wymieszać łyżką i przelać do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą foremki. Piec w 180 stopniach przez ok. 50 minut. Sprawdzamy patyczkiem, jeśli jest suchy ciasto jest dobre. Zostawiamy do ostygnięcia. Po ostygnięciu kroimy ciasto na pół i środek smarujemy konfiturą i składamy. Mascarpone mieszamy ze śmietaną i cukrem pudrem i przekładamy do małej miseczki. Do drugiej miseczki nakładamy sos owocowy. Ciasto podajemy z sosami.
Ciasto ryżowe z konfiturą
Do suchych składników dodajemy ryż rozgniecionego banana jogurt i jajko.
Ciasto ryżowe z konfiturą
Wymieszaną masę przelewamy do przygotowanej foremki.
Ciasto ryżowe z konfiturą
Ciasto pieczemy ok 50 minut w 180 stopniach
Ciasto ryżowe z konfiturą
Po ostudzeniu kroimy na pol i smarujemy konfiturą