Sposób przygotowania:
Ciasto serowe z masą ryżową
Posiekać mąkę z masłem. Zagnieść ciasto dodając, śmietanę, jajko, cukier oraz proszek do pieczenia. Ciasto podzielić na trzy części, do jednej z nich dodać kawę. Wszystkie części zawinąć w folię i wstawić do lodówki na 30 minut. Wymieszać ryż z mlekiem i połową szklanki cukru oraz cukrem waniliowym. Ugotować ryż. Pozostałe pół szklanki cukru utrzeć z żółtkami. Z białek ubić pianę. Ryż ostudzić. Ser zmielić. Wymieszać ryż z serem, budyniem, pianą i utartymi żółtkami. Mleko w puszcze gotować przez 3 godziny. Formę wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć jedną częścią ciasta, wyłożyć połowę masy serowej, przykryć ciastem z kawą, posmarować wystudzonym mlekiem z puszki, następnie ułożyć pozostałą masę serową i ułożyć jasne ciasto. Piec w temp. 180 st. C przez 50 minut. Czekoladę rozpuścić z dodatkiem masła w kąpieli wodnej. Polać ciasto, posypać ryżem.