kwiatkibratki

kwiatkibratki

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 922]

Ciasto serowe z masą ryżową

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Ciasto serowe z masą ryżową

Ciasto serowe z masą ryżową

Składniki:

Ciasto serowe z masą ryżową

 

  • Ciasto:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • 10 dag masła
  • 5 łyżek cukru
  • 1 jajko
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany

 

  • Masa:
  • 500 ml pełnotłustego mleka
  • 4 jajka
  • 1 budyń śmietankowy
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 szklanka ryżu
  • 1 szklanka cukru
  • 50 dag półtłustego sera twarogowego

 

  • Poza tym:
  • 10 dag mlecznej czekolady
  • pół szklanki ryżu preparowanego
  • 4 łyżki dżemu morelowego
  • 1 puszka mleka skondensowanego

Sposób przygotowania:

Ciasto serowe z masą ryżową
Posiekać mąkę z masłem. Zagnieść ciasto dodając, śmietanę, jajko, cukier oraz proszek do pieczenia. Ciasto podzielić na trzy części, do jednej z nich dodać kawę. Wszystkie części zawinąć w folię i wstawić do lodówki na 30 minut. Wymieszać ryż z mlekiem i połową szklanki cukru oraz cukrem waniliowym. Ugotować ryż. Pozostałe pół szklanki cukru utrzeć z żółtkami. Z białek ubić pianę. Ryż ostudzić. Ser zmielić. Wymieszać ryż z serem, budyniem, pianą i utartymi żółtkami. Mleko w puszcze gotować przez 3 godziny. Formę wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć jedną częścią ciasta, wyłożyć połowę masy serowej, przykryć ciastem z kawą, posmarować wystudzonym mlekiem z puszki, następnie ułożyć pozostałą masę serową i ułożyć jasne ciasto. Piec w temp. 180 st. C przez 50 minut. Czekoladę rozpuścić z dodatkiem masła w kąpieli wodnej. Polać ciasto, posypać ryżem.