czekoladka_m

czekoladka_m

Złoty Ekspert
[Przepisów: 986]

Seromak na kruchym cieście

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Ciasto doskonale pasuje na Święta Bożego Narodzenia, ale będzie również idealnym, słodkim dodatkiem do popołudniowej, zimowej kawy...

Seromak na kruchym cieście Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Seromak na kruchym cieście

 

 

 

Sposób przygotowania:

Seromak na kruchym cieście
1. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia, dodać cukier, jajko oraz posiekane masło. Całość posiekać nożem i wyrobić kruszonkę. 2/3 ciasta rozsypac na natłuszczonej i wysypanej bułką tartą blasze o wym. 25x36cm. Delikatnie ugnieść palcami. 2. Zmielony mak zagotować z 2 szklankami mleka, cukrem i skórka z cytryny. Dusić na małym ogniu przez 10minut. Dodać surowe żółtka, pozostałą szklankę mleka i mąkę. Ponownie zagotować, po czym przestudzić. Białka ubić na sztywną pianę, wraz z cynamonem i drobno posiekanymi orzechami dodać do masy. Gotową masę rozsmarować na cieście.3. Ser zmielić, dodać jajka i cukier, zmiksować. Dodać olej oraz mąkę ziemniaczaną i sok z cytryny. Zmiksować na gładką masę. Rozsmarować na cieście. Posypać resztą kruszonki. Piec około 50minut w temp. 175st. Ostudzić i polukrować.
Seromak na kruchym cieście
Na kruszonce rozsmarować przygotowaną masą makową
Seromak na kruchym cieście
Na masę makową wyłożyć przygotowaną masę serową
Seromak na kruchym cieście
Wierzch posypac resztą krucinki, piec około 50minut