Sposób przygotowania:
Sero-makowiec
Przygotowujemy ciasto kruche. Mąkę przesiewamy, łączymy z margaryną. Dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto. Ciasto rozwałkowujemy i wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Mak zaparzamy we wrzątku. Mielimy 3x. Margarynę rozpuszczamy, chwilę studzimy. Dodajemy do zmielonego maku. Następnie dodajemy jajka, cukry, olejek oraz bakalie. Dokładnie całość mieszamy, aby wszystkie składniki się połączyły. Masę makową wykładamy na ciasto kruche. Przygotowujemy masę serową. Ser 1x mielimy na maszynce. Żółtka dokładnie ucieramy razem z cukrem, cukrem waniliowym oraz masłem. Dodajemy po troszeczku sera, ucieramy. Następnie wsypujemy budyń, mąkę oraz rodzynki. Mieszamy. Na końcu dodajemy ubitą na sztywną pianę z białek. Delikatnie mieszamy łyżką. Masę serową wykładamy na masę makową. Wyrównujemy. Pieczemy około godziny w temp. 170 stopni.