akrobatka2

akrobatka2

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 594]

Ciasto śmietanowo - brzoskwiniowo - czekoladowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 24
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Trójkolorowe ciasto posypane stratą, mleczną czekoladą. W smaku bardzo smaczne. Doskonałe na weekend do kawy. Polecam!

Ciasto śmietanowo - brzoskwiniowo - czekoladowe

Składniki:

Ciasto śmietanowo - brzoskwiniowo - czekoladowe

 

 

  • Pianka:
  • 1 galaretka brzoskwiniowa
  • 200ml. śmietany 30%
  • 20-30 sztuk herbatników

 

  • Mus:
  • puszka brzoskwiń
  • 1 galaretka brzoskwiniowa

 

  • Dodatkowo:
  • 1 mleczna czekolada
  • syrop z brzoskwiń do nasączenia biszkoptu

Sposób przygotowania:

Ciasto śmietanowo - brzoskwiniowo - czekoladowe
1. Biszkopt: Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dodawać cukier, cały czas miksując. Dodać żółtka i zmiksować do połączenia się składników. Wsypać przesiane suche składniki i delikatnie wmieszać je do masy. Przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 24x35cm. Piec w 180st.C około 20 minut. Wyjąć i ostudzić. 2. Pianka: Galaretkę rozpuścić w 250ml. wrzącej wody, pozostawić do ostudzenia i lekkiego stężenia. Śmietanę ubić na sztywno, wlać galaretkę i zmiksować. Piankę wyłożyć na nasączony syropem z brzoskwiń biszkopt. Schłodzić w lodówce. 3. Mus: Galaretkę rozpuścić w 250ml. wrzącej wody, ostudzić. Brzoskwinie zmiksować blenderem na puree. Dodać do galaretki i pozostawić do lekkiego stężenia. Gdy zacznie tężeć wylać mus na piankę, przykryć warstwą herbatników i schłodzić. 4. Przed podaniem ciasto posypać startą mleczną czekoladą. Smacznego!