jagienka

jagienka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 917]

Ciasto sucharkowe

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

ciasto do kawy i herbaty na podwieczorek

Ciasto sucharkowe

Składniki:

Ciasto sucharkowe

 

  • CIASTO:
  • 40 dag mąki
  • 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 12 dag cukru
  • sól- szczypta
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mleka
  • 17 dag masła
  • 1/2 szklanki śmietany kremówki
  • WIERZCH:
  • 30 dag pokruszonych sucharów
  • 20 dag posiekanych migdałów
  • 12 dag cukru
  • cynamon- szczypta
  • 1 łyżeczka otartej skórki pomarańczowej
  • DODATKOWO:
  • 15 dag roztopionego masła
  • cukier puder

Sposób przygotowania:

Ciasto sucharkowe
CIASTO:
Mąke zmieszać z cukrem pudrem i przesiać do miski. W środku zrobić zagłębienie. Do zagłębienia wsypać cukier, sol, cukier waniliowy, dodać jajko, mleko, trochę mąki, wyrobić.
Masło pokroić na kawałeczki i wszystkie składniki zagnieść. Odstawić na 30 minut w chłodne miejsce. Ciasto rozwałkować, rozłożyć na blasze wysmarowanej tłuszczem, posmarować śmietaną.
WIERZCH:
Sucharki zmieszać z migdałami, cukrem, cynamonem i skórką pomaranczową, rozłożyć na cieście.
Piec 25 minut w temp. 200 stop C. Wyjąć z piekarnika skropić roztopionym masłem i posypać cukrem pudrem.