WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1863]

Ciasto świąteczne

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Świąteczne ciasto piernikowe z wiśniami, jabłkami i orzechami włoskimi, polane czekoladą. Szybkie i łatwe do zrobienia.

Ciasto świąteczne Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto świąteczne

 

Sposób przygotowania:

Ciasto świąteczne

ETAP 1:

Miękkie masło zmiksować z żółtkami na jasną puszystą masę. Dalej miksując wsypywać partiami cukier i dodawać miód. Zmiksować na jednolite ciasto. Mąkę przesiać i wymieszać z sodą, proszkiem do pieczenia, przyprawą do piernika i kakao. Wmieszać do masy.

Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Wmieszać łyżką do ciasta. Dodać odsączone z soku wydrylowane wiśnie, kawałki orzechów włoskich i pokrojone w kostkę obrane jabłka. Wymieszać. Przełożyć do blachy 25x30cm wyłożonej papierem do pieczenia.

Piec do suchego patyczka w 180 stopniach. Wystudzić.

4 łyżki śmietany podgrzać i rozpuścić w niej mleczną czekoladę. Posmarować ciasto. 1 łyżkę śmietany podgrzać i rozpuścić w niej białą czekoladę. Zrobić kratkę na cieście. Odstawić żeby polewa stężała.

Ciasto świąteczne
Wystudzone ciasto świąteczne polane czekoladą
Ciasto świąteczne
Ciasto świąteczne po upieczeniu i wyjęciu z piekarnika
Ciasto świąteczne
Wymieszane ciasto piernikowe przełożone do blachy
Ciasto świąteczne
Jabłka, wiśnie i orzechy dodane do ciasta.