Sposób przygotowania:
Ciasto ulubione mojej córki
BISZKOPT
Białka oddzielić od żółtek.
Białka z cukrem ubić na sztywną pianę, następnie stopniowo dodawać obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i po jednym żółtku, delikatnie wymieszać.
Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem blachy.
Piec 30 minut w 180 stop.
MASA BUDYNIOWA
do garnka wlać 1,5 szkl pysia, dodać 1 łyżkę cukru zagotować.
Pozostały sok wymieszać z 3 budyniami, wlać na gotujący się sok, mieszać do zagotowania i zgęstnienia budyniu.
MASA ŚMIETANKOWA
Obie galaretki rozpuścić w 1 szkl wody, odstawić do lekkiego stężenia.
Śmietanę schłodzoną ubić, dodawać po łyżce galaretki, ubijać do stężenia masy.
Na upieczony i ostudzony biszkopt, wylać gorący budyń, ostudzić.
Na ostudzony budyń wyłożyć masę śmietankową, włożyć do lodówki.
Białka oddzielić od żółtek.
Białka z cukrem ubić na sztywną pianę, następnie stopniowo dodawać obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i po jednym żółtku, delikatnie wymieszać.
Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem blachy.
Piec 30 minut w 180 stop.
MASA BUDYNIOWA
do garnka wlać 1,5 szkl pysia, dodać 1 łyżkę cukru zagotować.
Pozostały sok wymieszać z 3 budyniami, wlać na gotujący się sok, mieszać do zagotowania i zgęstnienia budyniu.
MASA ŚMIETANKOWA
Obie galaretki rozpuścić w 1 szkl wody, odstawić do lekkiego stężenia.
Śmietanę schłodzoną ubić, dodawać po łyżce galaretki, ubijać do stężenia masy.
Na upieczony i ostudzony biszkopt, wylać gorący budyń, ostudzić.
Na ostudzony budyń wyłożyć masę śmietankową, włożyć do lodówki.
msewka