SUPERPRZEPIS

Ciasto w paski z orzechowym kremem

  • 7
  • 2milutka
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 13
Ciasto w paski z orzechowym kremem Więcej zdjęć (5)

Ciekawe połączenie kremu orzechowego i brzoskwiń w cieście...

Składniki:

Ciasto w paski z orzechowym kremem

 

  • Ciasto:
  • 3 szklanki maki pszennej
  • 1 szklanka oleju roślinnego
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka wody
  • 5 jajek
  • 2 łyżki kakao
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

 

 

  • Dodatkowo:
  • 1 puszka brzoskwiń
  • 2 galaretki brzoskwiniowe

 

Sposób przygotowania:

Ciasto w paski z orzechowym kremem
Ciasto:

Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno. Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą pianę ,wlewamy stopniowo olej oraz dodajemy mąke wymieszaną z proszkiem do pieczenia i ucieramy mikserem ciasto na koniec wlewamy szklankę gorącej wody i miksujemy jeszcze chwilę .Na koniec dodajemy ubitą pianę z białek i mieszamy delikatnie łyżką.

Dzielimy ciasto na pół ,do jednej części dodajemy kakao mieszamy. W wyłożonej pergaminem blaszce standardowej wylewamy na przemian ciasto jasne i ciemne tworząc cienkie paski. Pieczemy około 50 min w temp 180*. Po wyjęciu z piekarnika i wystudzeniu dzielimy ciasto wzdłuż na połowę .



Krem: Mleko gotujemy z cukrem wsypujemy orzechy mielone i gotujemy na wolnym ogniu 5 minut cały czas mieszając. po wystudzeniu utrzeć z margaryną na jednolity gładki krem.



Galaretki przyrządzić wg przepisu na opakowaniu.Brzoskwinie osaczyć i pokroić w paski.



Przełożenie: Jeden płat ciasta przełożyć 3/4 masy orzechowej ułożyc plasterki brzoskwiń przykryć drugim ciastem wyłożyć resztę kremu i na wierzch resztę brzoskwiń zalać teżejącą galaretką. Wstawić do lodówki na 2 -3 godziny.
Ciasto w paski z orzechowym kremem
z jaj mąki oleju i wody miksujemy ciasto
Ciasto w paski z orzechowym kremem
gotowe ciasto wylewamy na blaszkę tworząc dwu kolorowe paski
Ciasto w paski z orzechowym kremem
z mleka i orzechów gotujemy masę na krem
Ciasto w paski z orzechowym kremem
na koniec przekładamy ciasto układamy brzoskwinie i zalewamy galaretką