Sposób przygotowania:
Ciasto w paski z orzechowym kremem
Ciasto:
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno. Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą pianę ,wlewamy stopniowo olej oraz dodajemy mąke wymieszaną z proszkiem do pieczenia i ucieramy mikserem ciasto na koniec wlewamy szklankę gorącej wody i miksujemy jeszcze chwilę .Na koniec dodajemy ubitą pianę z białek i mieszamy delikatnie łyżką.
Dzielimy ciasto na pół ,do jednej części dodajemy kakao mieszamy. W wyłożonej pergaminem blaszce standardowej wylewamy na przemian ciasto jasne i ciemne tworząc cienkie paski. Pieczemy około 50 min w temp 180*. Po wyjęciu z piekarnika i wystudzeniu dzielimy ciasto wzdłuż na połowę .
Krem: Mleko gotujemy z cukrem wsypujemy orzechy mielone i gotujemy na wolnym ogniu 5 minut cały czas mieszając. po wystudzeniu utrzeć z margaryną na jednolity gładki krem.
Galaretki przyrządzić wg przepisu na opakowaniu.Brzoskwinie osaczyć i pokroić w paski.
Przełożenie: Jeden płat ciasta przełożyć 3/4 masy orzechowej ułożyc plasterki brzoskwiń przykryć drugim ciastem wyłożyć resztę kremu i na wierzch resztę brzoskwiń zalać teżejącą galaretką. Wstawić do lodówki na 2 -3 godziny.
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno. Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą pianę ,wlewamy stopniowo olej oraz dodajemy mąke wymieszaną z proszkiem do pieczenia i ucieramy mikserem ciasto na koniec wlewamy szklankę gorącej wody i miksujemy jeszcze chwilę .Na koniec dodajemy ubitą pianę z białek i mieszamy delikatnie łyżką.
Dzielimy ciasto na pół ,do jednej części dodajemy kakao mieszamy. W wyłożonej pergaminem blaszce standardowej wylewamy na przemian ciasto jasne i ciemne tworząc cienkie paski. Pieczemy około 50 min w temp 180*. Po wyjęciu z piekarnika i wystudzeniu dzielimy ciasto wzdłuż na połowę .
Krem: Mleko gotujemy z cukrem wsypujemy orzechy mielone i gotujemy na wolnym ogniu 5 minut cały czas mieszając. po wystudzeniu utrzeć z margaryną na jednolity gładki krem.
Galaretki przyrządzić wg przepisu na opakowaniu.Brzoskwinie osaczyć i pokroić w paski.
Przełożenie: Jeden płat ciasta przełożyć 3/4 masy orzechowej ułożyc plasterki brzoskwiń przykryć drugim ciastem wyłożyć resztę kremu i na wierzch resztę brzoskwiń zalać teżejącą galaretką. Wstawić do lodówki na 2 -3 godziny.
edytaha
2milutka
zbysiowa
2milutka
porywaj do porannej kawy jak znalazł:)
monikaT83
marietta
2milutka
Dziękuję;)