halina

halina

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 717]

Ciasto wielkanocne Haliny

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Ciasto jest bardzo smaczne , sama wymyśliłam.

Ciasto wielkanocne Haliny

Składniki:

Ciasto wielkanocne Haliny

 

  • Biszkopt
  • 9 jajek
  • 9 łyżek mąki tortowej
  • 9 łyżek cukru
  • 1 cukier waniliowy Gellwe
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia Gellwe
  • masa makowa 1 puszka
  • rodzynki 5 dag
  • skórka pomarańczowa smażona 1|2 szklanki
  • 1 łyżka masła
  • Masa krówkowa
  • 1 kostka masła
  • 1 puszka Masa krówkowa o smaku orzechowym
  • Polewa czekoladowa
  • 10 dag masła
  • 2 łyżki mleka
  • 2 łyżki kakao
  • 1 czubata łyżeczka żelatyny Gellwe
  • 1 łyżka słodkiej śmietany
  • 4 łyżki cukru
  • Do dekoracji
  • drażetki czekoladowe mms
  • 6 sztuk jajeczka czekoladowe
  • 5 gwiazdek z smażonej skórki pomarańczowej

 

Sposób przygotowania:

Ciasto wielkanocne Haliny
Wykonanie Białka jajek oddzielić od żółtek . Białka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na sztywną pianę , dodać żółtka , chwilę zmiksować . Dodać do masy jajecznej mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia , delikatnie wymieszać . Wlać ciasto na wyłożoną papierem do pieczenia brytfankę. Pieczemy w zależności jaki mamy piekarnik- 40 minut.Wystudzony biszkopt przekroić na 3 części.Następnie do rondelka włożyć łyżkę masła , gdy się rozpuści włożyć masę makową , dodać rodzynki , skórkę pomarańczową. Smażymy 15 na malutkim ogniu , żeby mak się nie przypalił. Następnie gorący mak rozsmarować na jednej części biszkoptu.Przykryć drugą częścią biszkoptu . lekko docisnąć.Odstawić do wystygnięcia masy makowej.Masło zmiksować na puch i dodawać po łyżeczce masy krówkowej ciągle miksując . Gdy masę mamy gotową rozsmarować na biszkopcie z masą makową . Przykryć 3 częścią biszkoptu. Żelatynę namoczyć 2-3 łyżkach wody , pozostawić do napęcznienia.Zrobić plewę.Do rondelka wlać 2 łyżki mleka , włożyć masło , 4 łyżki cukru , 2 łyżki kakao. Doprowadzić do wrzenia ,gotować mieszając ok 3 minut.Zdjąć z ognia , wlać żelatynę dokładnie wymieszać razem . Następnie dodać 1 łyżkę słodkiej śmietanki , wymieszać . Gdy polewa wystygnie dekorujemy wierzch ciasta robiąc koszyczek i oraz brzegi . Ja robiłam dekorację lejąc polewę małą łyżeczką.Następnie dekorujemy drażetkami czekoladowymi , jajeczkami oraz skórką z pomarańczy.