Sposób przygotowania:
Ciasto wielkanocne Haliny
Wykonanie Białka jajek oddzielić od żółtek . Białka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na sztywną pianę , dodać żółtka , chwilę zmiksować . Dodać do masy jajecznej mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia , delikatnie wymieszać . Wlać ciasto na wyłożoną papierem do pieczenia brytfankę. Pieczemy w zależności jaki mamy piekarnik- 40 minut.Wystudzony biszkopt przekroić na 3 części.Następnie do rondelka włożyć łyżkę masła , gdy się rozpuści włożyć masę makową , dodać rodzynki , skórkę pomarańczową. Smażymy 15 na malutkim ogniu , żeby mak się nie przypalił. Następnie gorący mak rozsmarować na jednej części biszkoptu.Przykryć drugą częścią biszkoptu . lekko docisnąć.Odstawić do wystygnięcia masy makowej.Masło zmiksować na puch i dodawać po łyżeczce masy krówkowej ciągle miksując . Gdy masę mamy gotową rozsmarować na biszkopcie z masą makową . Przykryć 3 częścią biszkoptu. Żelatynę namoczyć 2-3 łyżkach wody , pozostawić do napęcznienia.Zrobić plewę.Do rondelka wlać 2 łyżki mleka , włożyć masło , 4 łyżki cukru , 2 łyżki kakao. Doprowadzić do wrzenia ,gotować mieszając ok 3 minut.Zdjąć z ognia , wlać żelatynę dokładnie wymieszać razem . Następnie dodać 1 łyżkę słodkiej śmietanki , wymieszać . Gdy polewa wystygnie dekorujemy wierzch ciasta robiąc koszyczek i oraz brzegi . Ja robiłam dekorację lejąc polewę małą łyżeczką.Następnie dekorujemy drażetkami czekoladowymi , jajeczkami oraz skórką z pomarańczy.