Sposób przygotowania:
Ciasto wiśniowe z budyniem
CIASTO: Białka ubić z cukrem, żółtkami, wodą, olejem. Dodać mąkę z proszkiem i wymieszać. Podzielić na 2 części:- I część bez dodatków, do II części dodać kakao i dobrze wymieszać. Ciasto II wylać do formy. Delikatnie wylać ciasto I, równomiernie rozsmarować. Piec w temp. 160-180 stop. C. przez 30-45 minut. MASA BUDYNIOWA: Budynie rozpuścić w mleku z dodatkiem mąki. Zagotować kompot i wlać do niego budyń. Zagotować i przestudzić. MASA KREMOWA: Rozbić mąkę i żółtka w 1/2 szklanki mleka. Resztę mleka zagotować, dodając oba cukry. Do gotującego mleka dodać rozmieszane żółtka i zagotować. Utrzeć margarynę, dodać przestudzoną masę, dalej ucierać na jednolity krem. Na upieczony placek wyłożyć ciepły nie gorący budyń z kompotu, następnie masę kremową, wierzch polać polewą.