aga-25

aga-25

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 485]

Ciasto wystawa

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Wspaniałe ciasto często je piekę.

Ciasto wystawa

Składniki:

Ciasto wystawa

 

  • Ciasto białe:
  • 7 jaj
  • 20 dag cukru
  • 5 dag mąki pszennej
  • 10 dag mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki octu
  • 2 łyżki kawy mielonej
  • Biszkopt:
  • 5 jaj
  • 1 szkl mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 6 łyżek cukru
  • Placek serowy:
  • 60 dag sera białego
  • 20 dag cukru
  • 7 żółtek
  • 0,5 szt margaryny
  • 1 budyń śmietankowy
  • 2 białka
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Masa:
  • 2 żółtka
  • 1,5 szkl mleka
  • 20 dag cukru pudru
  • 1 budyń śmietankowy
  • 1 masło

Sposób przygotowania:

Ciasto wystawa
Ciasto białe: Białka ubijamy na sztywną pianę z cukrem. Dodajemy mąkę pszenna i ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia i ocet. Mieszamy. Biszkopt: Białka ubijamy na sztywną pianę z cukrem. Dodajemy żółtka, mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Ciasto białe wykładamy do formy i posypujemy kawą, na nią wykładamy biszkopt i pieczemy około 45 minut. Gdy wystygnie przekrawamy na pół. Placek serowy: Margarynę ucieramy z cukrem i żółtkami. Pod koniec dodajemy ubitą pianę z dwóch białek, proszek do pieczenia, budyń w proszku i ser. Miksujemy. Pieczemy na folii do godziny. Masa: W niedużej ilości mleka roztrzepujemy żółtka i budyń, resztę mleka zagotowujemy z cukrem pudrem. Gotujemy budyń, a następnie studzimy go i łączymy z utartym masłem. Przełożenie ciasta: ciasto- połowa masy- placek serowy- reszta masy- ciasto