Sposób przygotowania:
Ciasto z brzoskwiniowym musem
Biszkopt:
Białka ubijamy na sztywno, następnie dodajemy do nich cukier oraz kolejno po 1 żółtko (ciągle miksując na wolnych obrotach). Mąkę mieszamy z kakaem i proszkiem do pieczenia – wsypujemy do ubitych jajek, po czym delikatnie mieszamy łyżką. Wylewamy na blaszkę i pieczemy przez 25-30 minut w temp. 180*
Masa budyniowa:
Do garnka wsypujemy cukier, budyń oraz obydwie mąki – stopniowo dolewamy mleka i cały czas mieszamy aby nie powstały grudki. Kiedy Budyń się już dobrze rozprowadzi z mlekiem, nastawiamy go na gaz i cały czas mieszając gotujemy do czasu aż nie zrobi się gęsty – odstawiamy do wychłodzenia. Zimny budyń miksujemy z miękkim masłem i krem równomiernie rozprowadzamy na upieczonym biszkopcie.
Mus brzoskwiniowy:
Wszystkie brzoskwinie kroimy w kostkę, a następnie wkładamy je do malaksera i miksujemy na jednolity mus. Odmierzamy 2 szklanki brzoskwiniowego musu (jest go ok. 1,5 szklanki dlatego brakującą część uzupełniamy syropem spod brzoskwiń), nastawiamy na gaz i zagotowujemy. Zaraz po zdjęciu z ognia wsypujemy galaretkę, dokładnie mieszamy i odstawiamy do wychłodzenia. Tężejący mus wykładamy na masę budyniową.
Dodatki:
Biszkopty namaczamy w alkoholu, a następnie ściśle obok siebie układamy na musie brzoskwiniowym. Margarynę rozpuszczamy z cukrem pudrem i kakaem, a następnie dodajemy łyżkę gorącej wody – w chwili kiedy polewa zaczyna się zsiadać polewamy każdy z biszkoptów. Na koniec dekorujemy ciasto w sposób dowolny.
Białka ubijamy na sztywno, następnie dodajemy do nich cukier oraz kolejno po 1 żółtko (ciągle miksując na wolnych obrotach). Mąkę mieszamy z kakaem i proszkiem do pieczenia – wsypujemy do ubitych jajek, po czym delikatnie mieszamy łyżką. Wylewamy na blaszkę i pieczemy przez 25-30 minut w temp. 180*
Masa budyniowa:
Do garnka wsypujemy cukier, budyń oraz obydwie mąki – stopniowo dolewamy mleka i cały czas mieszamy aby nie powstały grudki. Kiedy Budyń się już dobrze rozprowadzi z mlekiem, nastawiamy go na gaz i cały czas mieszając gotujemy do czasu aż nie zrobi się gęsty – odstawiamy do wychłodzenia. Zimny budyń miksujemy z miękkim masłem i krem równomiernie rozprowadzamy na upieczonym biszkopcie.
Mus brzoskwiniowy:
Wszystkie brzoskwinie kroimy w kostkę, a następnie wkładamy je do malaksera i miksujemy na jednolity mus. Odmierzamy 2 szklanki brzoskwiniowego musu (jest go ok. 1,5 szklanki dlatego brakującą część uzupełniamy syropem spod brzoskwiń), nastawiamy na gaz i zagotowujemy. Zaraz po zdjęciu z ognia wsypujemy galaretkę, dokładnie mieszamy i odstawiamy do wychłodzenia. Tężejący mus wykładamy na masę budyniową.
Dodatki:
Biszkopty namaczamy w alkoholu, a następnie ściśle obok siebie układamy na musie brzoskwiniowym. Margarynę rozpuszczamy z cukrem pudrem i kakaem, a następnie dodajemy łyżkę gorącej wody – w chwili kiedy polewa zaczyna się zsiadać polewamy każdy z biszkoptów. Na koniec dekorujemy ciasto w sposób dowolny.
Natala1210
Mysiunia
Zdecydowanie polecam:) Dodam, że jest to w pełni autorski przepis:) Wczoraj użyłam 2 sztuki brzoskwiń do deseru, nie chciałam aby reszta się zmarnowała - pomyślałam trochę i zdecydowałam zrobić ciacho z brzoskwiniowym musem:) efekt końcowy i smak nawet mnie zaskoczyły:) takie dobre:)
Bernadetta
gabyelle21l@tlen.pl