Smak Monika

Smak Monika

Szef Kuchni
[Przepisów: 77]

Ciasto z budyniem i rodzynkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Placek uwielbiam sama piec w majowe weekendy.

Ciasto z budyniem i rodzynkami

Składniki:

Ciasto z budyniem i rodzynkami

 

 

  • Krem:
  • 500 ml mleka
  • 250 g masła
  • 150 g cukru pudru
  • 50 g sparzonych rodzynków
  • ½ opakowanie budyniu śmietankowego
  • 2 galaretki cytrynowe
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka kaszy manny

 

  • 2 galaretki truskawkowe

 

  • Napar z kawy:
  • 4 łyżki wody
  • 3 łyżki naturalnej kawy

 

  • 10 g masła do posmarowania blachy

 

 

Sposób przygotowania:

Ciasto z budyniem i rodzynkami
W małej misce zagnieść wszystkie składniki na ciasto. Blaszkę o średnicy 21 x 21 cm wysmarować masłem i upiec na niej placek. Piec 15 minut w temperaturze 200 C. Gotowy placek ostudzić. W rondelku przygotowujemy krem do placka. Mąkę, kaszę, cukier waniliowy oraz budyń w proszku dodać do zimnego mleka, zagotować i mieszać. Szybko mieszamy składniki by nie powstały grudki. Dodajemy galaretki w proszku i dalej szybko mieszamy. Po ugotowaniu w dalszym ciągu mieszamy do czasu wystygnięcia masy. Masło utrzeć z cukrem, po czym dodajemy do masy i mieszamy. Na koniec wsypujemy rodzynki. Kawę zalać wrzącą wodą. Upieczony placek skropić naparem z kawy, przełożyć kremem i wstawić na 2 godziny do lodówki by zastygł. Przygotować galaretki truskawkowe według przepisu na opakowaniu. Ciasto zalać tężejąca galaretką i ponownie wstawić do lodówki na 2 godziny. Można ozdobić bitą śmietaną i pokrojonym jabłkiem.