katarzynka455

katarzynka455

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1652]

Ciasto z bułkowym kremem

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Ciasto z kremem bułkowym,powidłami i kajmakową nutką. Do kremu można wykorzystać zalegające w szafie bułki.

Ciasto z bułkowym kremem

Składniki:

Ciasto z bułkowym kremem

 

  • na ciasto

 

 

  • na krem

 

  • zwykła bułka 4-5 szt
  • czekolada biała 1 szt
  • czekolada deserowa 1 szt
  • mleko ok 3 szkl
  • cukier waniliowy 2 op
  • rodzynki 1 szkl
  • masło 1 szt
  • cukier 1/2 szkl

 

  • dodatkowo

 

  • masa kajmakowa 1/2 puszki
  • powidła śliwkowe
  • wiórki kokosowe

Sposób przygotowania:

Ciasto z bułkowym kremem
Z podanych składników zagniatamy ciasto i dzielimy na połowy. Rozwałkowujemy i pieczemy dwa placki w jednakowej wielkości dużych blaszkach. Blaty studzimy.. Bułki kroimy i zalewamy mlekiem zostawiając jedną szklankę. Lekko odciskamy i ucieramy łyżką. . Czekolady rozdrabniamy (mogą być np obie białe ja wykorzystałam jakie miałam w domu). Rodzynki płuczemy a masło kroimy na kawałki. Zagotowujemy szklankę mleka dodajemy czekoladę i oba cukry. Chwile gotujemy mieszając. Dodajemy rodzynki bułkę i masło. Zestawiamy z ognia i mieszamy aż się wszystko połączy. Jeden blat ciasta smarujemy powidłami i wykładamy na nie przygotowaną masę. Kładziemy drugi blat i dociskamy. Wierzch ciasta smarujemy masą kajmakową i zasypujemy wiórkami kokosowymi.