Sposób przygotowania:
Ciasto z jabłkami, kakao i kokosem
Ciasto: Mąkę przesiewam z proszkiem do pieczenia. Masło miksuję ok. 1 minuty. Następnie wsypuję cukier waniliowy i stopniowo dodaję cukier puder. Ucieram całość mikserem na gładką masę około 3 minuty. Do zmiksowanego masła dodaję po jednym jajku, po każdym dodaniu dobrze miksuję masę. Przy dodaniu trzeciego jajka i kolejnych wsypuję dodatkowo łyżkę mąki. Do masy wsypuję resztę mąki i krótko, ale dokładnie mieszam. Połowę ciasta wkładam do blachy wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównuję. Jabłka obieram i usuwam gniazda nasienne. Kroję je w cząstki, oprószam cynamonem i układam na wierzchu ciasta w formie. Do reszty ciasta dodaję kakao i śmietanę, mieszam. Kakaowe ciasto rozprowadzam na jabłkach. Ciasto wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180*C na ok. 50 minut. Po upieczeniu pozostawiam ciasto do ostudzenia. Krem: Budyń gotuję z 400ml mleka i odstawiam do całkowitego ostudzenia. Masło miksuję z cukrem pudrem ok. 3 minuty. Dodaję aromat śmietankowy i stopniowo dodaję zimny budyń. Wszystko miksuję na gładki krem. Masę wykładam na ostudzone ciasto. Kokosowa posypka: Do rondela wkładam masło, cukier i wiórki kokosowe. Ciągle mieszając podgrzewam, aż wiórki się przyrumienią. Odstawiam do ostygnięcia. Ostudzone wiórki wykładam na krem. Ciasto wkładam do lodówki na ok. 3 godziny.
kalia