czekoladka_m

czekoladka_m

Złoty Ekspert
[Przepisów: 986]

Ciasto z kremem

  • 7
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 12

Na deser serwujemy ciasto - szybkie i dosyć proste do wykonania, choć może na pierwszy rzut oka nie sprawia takiego wrażenia. Palce lizać!

Ciasto z kremem

Składniki:

Ciasto z kremem

 

  • BISZKOPT:
  • 6 dużych jajek,
  • 3 budynie czekoladowe,
  • 1 szkl. cukru,
  • cukier waniliowy,
  • 3/4 szkl. mąki,
  • łyżeczka proszku do pieczenia.

 

  • KREM:
  • kost. masła,
  • budyń waniliowy,
  • 1 i 1/2 szkl. mleka,
  • szkl. śmietany 18 %,
  • 1 i 1/2 szkl. mleka w proszku,
  • cukier waniliowy,
  • 3/4 szkl. cukru pudru,
  • 1/2 słoiczka kwaśnego dżemu,
  • polewa czekoladowa.

 

Sposób przygotowania:

Ciasto z kremem
To ulubione ciasto mojej babci;)



1. Białka ubić z cukrem. Dodać żółtka, cukier waniliowy, sproszkowane budynie i mąkę zmieszaną z proszkiem. Przełożyć na natłuszczoną blaszkę o eym. 26x35cm, piec 30-35 min w temp. 180st. Przestudzić i przekroić na 3 części. 2. Budyń ugotować na mleku z dodatkiem cukru waniliowego. Przestudzić. Margarynę utrzeć z cukrem pudrem, dodawać po łyżce zimnego budyniu i po trosze śmietany. Dodać mleko w proszku. Na pierwszy blat ciasta rozsmarować dżem, posmarować warstwą kremu, przykryć drugim blatem. Wyłożyć resztę kremu, położyć ostatni blat ciasta. Polać polewą. Schłodzić.