polcia

polcia

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 481]

Ciasto z masą marcepanową

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Ciasto z masą marcepanową

Ciasto z masą marcepanową

Składniki:

Ciasto z masą marcepanową

 

 

  • Masa:
  • 20 dag cukru pudru
  • 20 dag migdałów bez skórki
  • 1 białko

 

  • Do posmarowania wierchu:
  • 1 żółtko
  • 3 łyżki śmietany

Sposób przygotowania:

Ciasto z masą marcepanową
Masło zetrzeć na tarce. Zagnieść z pozostałymi składnikami. Uformować kule, chłodzić pół godziny w lodówce. Migdały zmielić, wymieszać z cukrem, utrzeć z białkiem, wstawić do lodówki na pół godziny. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, wypełnić połową ciasta, posmarować roztrzepanym białkiem, ułożyć masę marcepanową (którą uprzednio rozwałkować). Posmarować roztrzepanym białkiem, ułożyć pozostałą część ciasta. Roztrzepać żółtko ze śmietaną. Posmarować nim wierzch ciasta. Piec w temp. 175 st. C przez 30 minut.