Sposób przygotowania:
Ciasto z rogalikami i masą kawową
Biszkopt jasny: Białka ubijamy na sztywną pianę z cukrem. Dodajemy żółtka, olej, mąkę, proszek do pieczenia- mieszamy. Wykładamy na formę 25/36 i pieczemy do 30 minut. Gdy będzie zimy przekrawamy na 2 części.
Rogaliki: Drożdże lekko podgrzewamy, dodajemy do nich śmietanę i cukier, mieszamy aby wszystko się rozpuściło i połączyło razem. Następnie robimy ciasto z margaryny, mąki, soli i przygotowanych drożdży. Ciasto wkładamy do woreczka i dajemy na noc do lodówki. Rano rozwałkowujemy na 4 milimetry i wykrawamy trójkąty, na każdy dajemy troszkę nutelli, zwijamy w rulon i formułujemy na kształt rogalika. Układamy na blasze wysmarowanej tłuszczem i pieczemy około 15 minut w 180 stopniach.
Masa: W niedużej ilości mleka roztrzepujemy żółtka, mąki i kawę. Resztę mleka zagotowujemy z cukrem, i na gotujące się mleko wlewamy żółtka, mieszamy i gotujemy budyń. Studzimy i ucieramy z masłem. Dajemy do smaku alkohol
Masa cytrynowa: Śnieżki przygotowujemy tak jak pisze na ich opakowaniu, do ubitych dajemy gęstniejącą galaretkę rozpuszczoną w jednej szklance wody.
Wykonanie ciasta: Biszkopt jasny -masa - rozkładamy rogaliki jeden koło drugiego i delikatnie wciskamy w masę -masa cytrynowa- biszkopt jasny- dowolna dekoracja
Rogaliki: Drożdże lekko podgrzewamy, dodajemy do nich śmietanę i cukier, mieszamy aby wszystko się rozpuściło i połączyło razem. Następnie robimy ciasto z margaryny, mąki, soli i przygotowanych drożdży. Ciasto wkładamy do woreczka i dajemy na noc do lodówki. Rano rozwałkowujemy na 4 milimetry i wykrawamy trójkąty, na każdy dajemy troszkę nutelli, zwijamy w rulon i formułujemy na kształt rogalika. Układamy na blasze wysmarowanej tłuszczem i pieczemy około 15 minut w 180 stopniach.
Masa: W niedużej ilości mleka roztrzepujemy żółtka, mąki i kawę. Resztę mleka zagotowujemy z cukrem, i na gotujące się mleko wlewamy żółtka, mieszamy i gotujemy budyń. Studzimy i ucieramy z masłem. Dajemy do smaku alkohol
Masa cytrynowa: Śnieżki przygotowujemy tak jak pisze na ich opakowaniu, do ubitych dajemy gęstniejącą galaretkę rozpuszczoną w jednej szklance wody.
Wykonanie ciasta: Biszkopt jasny -masa - rozkładamy rogaliki jeden koło drugiego i delikatnie wciskamy w masę -masa cytrynowa- biszkopt jasny- dowolna dekoracja
edytaha
zbysiowa
izabela11111