iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Książka Kucharska: Ciasta bożonarodzeniowe

Ciasto z serowo- bananową masą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Ciasto jest proste, a całego uroku dodaje mu masa o bardzo przyjemnym smaku.

Ciasto z serowo- bananową masą Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Ciasto z serowo- bananową masą

 

  • Ciasto:
  • 6 jajek
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 budyń czekoladowy
  • 10 dag czekolady mlecznej z orzechami
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki cukru.
  • Masa:
  • 1/2 kg serka śmietankowego
  • 1 galaretka cytrynowa
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3 banany (bez skóry około 30 dag)
  • Dodatkowo:
  • kawa rozpuszczalna do nasączenia
  • polewa czekoladowa
  • kolorowa posypka

Sposób przygotowania:

Ciasto z serowo- bananową masą
Ciasto: Oddzielić białka jajek i ubić na sztywno z odrobiną soli do ubitych białek dodać cukier i ubić, aż powstanie biała beza, następnie dodać żółtka i delikatnie połączyć z pianą. Przesiać mąkę z budyniem oraz proszkiem do pieczenia i dodać do jajecznej masy, wymieszać i na koniec dodać posiekaną czekoladę. Ciasto wylać do wyłożonej papierem formy i piec w temp. 180 st. Masa: Ser zmiksować z cukrem i bananami na gładką masę. Galaretkę rozpuścić razem z żelatyną w 3/4 szklanki wody i jak przestygnie dodać do masy serowej, dokładnie wszystko połączyć. Upieczone i ostudzone ciasto przeciąć na dwa placki i dokładnie nasączyć kawą, Spód ciasta ponownie umieścić w formie i wyłożyć na nim całą już gęstniejącą masę serową, przykryć drugim plackiem . Wierzch ciasta polać polewą czekoladową i posypać kolorową posypką, schłodzić.
Ciasto z serowo- bananową masą
Upieczone i ostudzone ciasto przekroić i nasaczyć kawą
Ciasto z serowo- bananową masą
Spód ciasta umieścic w formie i posmarować masą, przykryć drugim plackiem
Ciasto z serowo- bananową masą
Etap 3