Sposób przygotowania:
Ciasto ziemniaczane
Boczek pokroić w niewielką kostkę, wrzucić na patelnię, smażyć 5 min, przestudzić.
Ziemniaki obrać, opłukać.
Cebulę obrać, zetrzeć wraz z ziemniakami na tarce o drobnych oczkach.
Do ziemniaków z cebulą wbić jajka, dodać przesmażony boczek wraz z wytopionym tłuszczem, wsypać mąkę. Dokładnie wymieszać. Przyprawić do smaku czosnkiem, solą i pieprzem. Masę ziemniaczaną wlać do natłuszczonej formy. Piec w temp. 180 stopni do momentu, kiedy powierzchnia babki będzie już wyraźnie zrumieniona piec około 1 godz
Ziemniaki obrać, opłukać.
Cebulę obrać, zetrzeć wraz z ziemniakami na tarce o drobnych oczkach.
Do ziemniaków z cebulą wbić jajka, dodać przesmażony boczek wraz z wytopionym tłuszczem, wsypać mąkę. Dokładnie wymieszać. Przyprawić do smaku czosnkiem, solą i pieprzem. Masę ziemniaczaną wlać do natłuszczonej formy. Piec w temp. 180 stopni do momentu, kiedy powierzchnia babki będzie już wyraźnie zrumieniona piec około 1 godz