Sposób przygotowania:
Ciasto ziemniaczane wg Marcina
Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce.Cebulę i czosnek obrać i drobno posiekać.Natkę pietruszki umyć i posiekać.Ser zetrzeć.Wszystko przełożyć do miski.Do miski wlać mleko kwaśną smietankę dodać jajka sól pieprz i wszystko wymieszać.Piekarnik nagrzać do temperatury 160 stopni.Na ciasto zmiksować miękkie masło sól skórkę z cytryny dużą szczyptę gałki muszkatołowej i pieprzu.Dodać jajko śmietanę i wymieszać.Mąkę orkiszową wymieszać z proszkiem do pieczenia przesiać przez sito wprost do ciasta dolać mleko i wszystko dokładnie wymieszać.Naczynie żaroodporne o średnicy 26cm wysmarować tłuszczem dno wyłożyć ciastem i rozprowadzić nadzienie.Piec w piekarniku około 50 minut.Ciasto wyjąć z piekarnika odczekać 10 min aż troche ostygnie.Przełożyć z formy na kartkę i odstawić do całkowitego ostygnięcia.