Sposób przygotowania:
Ciecierzyca po meksykańsku z ziołowymi klopsikami
Ciecierzycę zalewamy dużą ilością wody i odstawiamy na noc. Następnego dnia odsączamy ją i płuczemy pod bieżącą wodą.
Rosół doprowadzamy do wrzenia, wrzucamy ciecierzycę i gotujemy na wolnym ogniu do czasu, aż będzie półmiękka.
Do tak ugotowanej ciecierzycy dodajemy pokrojoną w piórka cebulę i obrane ze skórki, pokrojone pomidory. Mięso mielone zagniatamy z pozostałymi składnikami, formujemy niewielkie kulki i panierujemy je w mące.
Gotowe wrzucamy do ciecierzycy i gotujemy razem ok. 10 minut. Po tym czasie dodajemy odsączone z zalewy kukurydzę i fasolę oraz pokrojoną w paski paprykę. Ponownie gotujemy, aż papryka będzie półmiękka.
Całość doprawiamy do smaku bazylią i chili.
Rosół doprowadzamy do wrzenia, wrzucamy ciecierzycę i gotujemy na wolnym ogniu do czasu, aż będzie półmiękka.
Do tak ugotowanej ciecierzycy dodajemy pokrojoną w piórka cebulę i obrane ze skórki, pokrojone pomidory. Mięso mielone zagniatamy z pozostałymi składnikami, formujemy niewielkie kulki i panierujemy je w mące.
Gotowe wrzucamy do ciecierzycy i gotujemy razem ok. 10 minut. Po tym czasie dodajemy odsączone z zalewy kukurydzę i fasolę oraz pokrojoną w paski paprykę. Ponownie gotujemy, aż papryka będzie półmiękka.
Całość doprawiamy do smaku bazylią i chili.
Magdalena88