Ciecierzyca po meksykańsku z ziołowymi klopsikami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Sycące danie, które można podać zarówno na co dzień, jak i od święta. Z ciecierzycą polubiłam się na dobre, więc coraz częściej ją wykorzystuję.

Ciecierzyca po meksykańsku z ziołowymi klopsikami

Składniki:

Ciecierzyca po meksykańsku z ziołowymi klopsikami

Ciecierzyca

  • 250 g ciecierzycy + woda do moczenia
  • ok. 3 litry rosołu
  • 1 biała cebula
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • 1/2 puszki czerwonej fasoli
  • 1 czerwona papryka
  • 3 pomidory
  • 1 łyżeczka bazylii
  • 1/4 łyżeczki chili

Klopsiki

Sposób przygotowania:

Ciecierzyca po meksykańsku z ziołowymi klopsikami
Ciecierzycę zalewamy dużą ilością wody i odstawiamy na noc. Następnego dnia odsączamy ją i płuczemy pod bieżącą wodą.

Rosół doprowadzamy do wrzenia, wrzucamy ciecierzycę i gotujemy na wolnym ogniu do czasu, aż będzie półmiękka.

Do tak ugotowanej ciecierzycy dodajemy pokrojoną w piórka cebulę i obrane ze skórki, pokrojone pomidory. Mięso mielone zagniatamy z pozostałymi składnikami, formujemy niewielkie kulki i panierujemy je w mące.

Gotowe wrzucamy do ciecierzycy i gotujemy razem ok. 10 minut. Po tym czasie dodajemy odsączone z zalewy kukurydzę i fasolę oraz pokrojoną w paski paprykę. Ponownie gotujemy, aż papryka będzie półmiękka.

Całość doprawiamy do smaku bazylią i chili.