Rossie

Rossie

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 199]

Cieciorkowa na boczku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Wspaniała, zdrowa i sycąca grochowa-cieciorkowa, na pachnącym boczku :)

Cieciorkowa na boczku

Składniki:

Cieciorkowa na boczku

 

Sposób przygotowania:

Cieciorkowa na boczku
Cieciorkę oraz ewentualnie groch namoczyć przez noc. odcedzić, przełożyć do garnka, dodać pokrojone w kostkę ziemniaki, starkowaną marchew, posiekane liście selera, boczek (w calości, pokrojony kostkę albo przesmażony - jak kto lubi, ja włożyłam w całości) zalać rosołem, wrzucić ziele angielskie, zagotować. W tym czasie pokroić drobniutko czosnek, cebule i por, przesmażyć na maśle, dodać do zupy. Na tej samej patelni przyrządzić ciemną zasmażkę. Gdy cieciorka zmięknie, do zupy dolać mleko i dodać zasmażkę, wymieszać, doprawić ziołami, solą i pieprzem do smaku, pogotować kilka minut i podawać.