Sposób przygotowania:
Ciemna szarlotka
Składniki na ciasto kruche 25 dag margaryny; 3 łyżki cukru; 2 cukry waniliowe; 2,5 szklanki mąki; 5 żółtek; 2 łyżeczki proszku do pieczenia- wszystkie składniki należy dobrze wyrobić i przedzielić na dwie części. Jedną część wkładamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Do 1 kg starkowanych jabłek dodajemy cynamon, 2 łyżki soku z cytryny, 3 łyżki bułki tartej następnie wykładamy całość do blachy. Do drugiej części ciasta dodajemy 2 łyżki kakao, gnieciemy i mrozimy przez 15 minut. Następnie ubijamy pianę z 5 białek i szklanki cukru, 2 łyżek kisielu w proszku( np. wiśniowy). Po ubiciu pianę nakładamy na jabłka i następną część ciasta tarkujemy na pianę. Pieczemy ok. 1 godz. w temp. 180 °C, po wyjęciu z piekarnika posypujemy cukrem pudrem. Smacznego:)
rozmarzona.marzena