pychotek

pychotek

Kuchcik
[Przepisów: 4]

Ciemna szarlotka

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Szarlotka zawsze się udaje:)

Ciemna szarlotka

Składniki:

Ciemna szarlotka

 

  • 25 dag margaryny
  • 3 łyżki cukru
  • 2 cukry waniliowe
  • 2,5 szklanki mąki
  • 5 jajek
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

Sposób przygotowania:

Ciemna szarlotka
Składniki na ciasto kruche 25 dag margaryny; 3 łyżki cukru; 2 cukry waniliowe; 2,5 szklanki mąki; 5 żółtek; 2 łyżeczki proszku do pieczenia- wszystkie składniki należy dobrze wyrobić i przedzielić na dwie części. Jedną część wkładamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Do 1 kg starkowanych jabłek dodajemy cynamon, 2 łyżki soku z cytryny, 3 łyżki bułki tartej następnie wykładamy całość do blachy. Do drugiej części ciasta dodajemy 2 łyżki kakao, gnieciemy i mrozimy przez 15 minut. Następnie ubijamy pianę z 5 białek i szklanki cukru, 2 łyżek kisielu w proszku( np. wiśniowy). Po ubiciu pianę nakładamy na jabłka i następną część ciasta tarkujemy na pianę. Pieczemy ok. 1 godz. w temp. 180 °C, po wyjęciu z piekarnika posypujemy cukrem pudrem. Smacznego:)