kasik12

kasik12

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 508]

Ciemna Wiśnia

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Ciasto jest pyszne, szcególnie nasączone, gorąco polecam wszystkim łasuchom!:-)

Ciemna Wiśnia

Składniki:

Ciemna Wiśnia

 

  • Biszkopt:
  • 6 jajek
  • 6 łyżek mąki
  • 6 łyżek cukru
  • 6 łyżek mleka
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • Krem:
  • 1 szkl cukru pudru
  • 200 g masła (jak najlepsze)
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
  • sok z cytryny
  • Dodatkowo:
  • słoik wiśni z kompotu lub świeżych (drylowanych)
  • 1 galaretka wiśniowa

 

Sposób przygotowania:

Ciemna Wiśnia
Białka ubić na sztywno, dodać cukier, żółtka, obie mąki, kakao, proszek do pieczenia i mleko. Dokładnie zmiksować i upiec. Wystudzony biszkopt przekroić na 2 części. Galaretkę ropuścic w 300ml gorącej wody. Gdy ostognie wymieszaj z wiśniami. Kawę rozpuścić w 1 łyżce gorącej wody. Masło utrzeć z pudrem, żółtkiem, kawą i sokiem z cytryny. Przełożyć kremem biszkopt. Gdy galaretka z wiśniami zacznie tężeć nałożyć ją na wierzch biszkoptu. Schłodzić. W wersji dla dorosłych można biszkopt nasączyć wódką wymieszaną z kompotem wiśniowym lub sokiem.Smacznego!;-)